- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Столтенберг: Бъдещето на Украйна е в НАТО

„Бъдещето на Украйна е в НАТО“, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на необявеното предварително посещение в Киев.

То съвпадна с отпускането на поредния пакет военна помощ за Украйна от Съединените щати, както и на въоръжение от Дания и Нидерландия.

Членството на Украйна в НАТО ще бъде обсъдено на срещата на върха през юли, каза още Столтенберг, който е за първи път в Киев от руското нахлуване в Украйна.

Приоритетът на НАТО е да гарантира, че Украйна ще „надделее“ във войната срещу Русия. Украинският президент поиска от Столтенберг да убеди държавите-членки да предоставят оръжия с голям обсег на Киев, за да се противопостави на инвазията на Русия.

Визитата на генералния секретар на НАТО се възприема като подкрепа в навечерието на отдавна подготвяната контраофанзива на украинската армия.

Дания и Нидерландия ще предоставят на Украйна общо 14 танка „Леопард 2“, а Съединените щати – ракети за системите HIMARS, гаубици, противотанкови и високоточни авиационни боеприпаси.

В коментар на посещението на генералния секретар на НАТО в Киев говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че предотвратяването на членството на Украйна в Алианса остава една от целите на т.нар. „специална военна операция“.

Руската армия започна видеокампания за привличане в редиците си на още професионални войници, които да се бият в Украйна.

По-рано Наталия Гуменюк, говорител на Обединеното командване „Юг“ на въоръжените сили на Украйна, заяви, че дроновете-камикадзе, с които Русия атакува Одеса вчера, са от нова иранска партида с нова маркировка.

„Очакваме нападенията с дронове да зачестят“, заяви още Гуменюк.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини