- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Страсбург се сдоби с безценна рисунка от XV век

Френският град Страсбург се сдоби с рисунка върху пергамент от XV век, окачествена като „национално богатство“ и изобразяваща най-ранната известна скица на шпила на емблематичната му катедрала – „безценно произведение“, желано и в чужбина, предаде Франс прес.

С невероятно качество за скица, датираща от около 1419 г., рисунката с дължина 2,05 и ширина 54 сантиметра се приписва на тогавашния архитект на Страсбургската катедрала Йоханес Хюлц.

„Това е първата известна рисунка, изобразяваща шпила на катедралата, който е много различен от построения в крайна сметка“, казва Пол Ланг, директор на музеите в Страсбург.

Според Ан Мистлър от отдела за изкуства и култура в града, рисунката е от изключителна важност. Тя може да бъде наречена „безценно произведение“, което свидетелства за по-прецизното развитие на архитектурното рисуване по онова време, изтънчеността на детайла, прецизността.

Рисунката е закупена за 1,75 милиона евро. Придобиването й е отнело тригодишни усилия и оживени преговори.

„Страсбургската катедрала е била най-високата сграда на средновековното християнство и е останала такава до 19-и век. Голяма емоция, а също и облекчение е да можем да включим тази творба в нашите колекции, и че успяхме да я запазим, въпреки апетитите към нея, по-специално от страна на голям северноамерикански музей“, казва Пол Ланг.

От Дружеството на приятелите на катедралата припомнят, че преди няколко години че плановете за катедралата в Руан, Северозападна Франция, са били изпратени в чужбина, тъй като френските музеи не са били в състояние да покрият исканата цена.

Скицата първоначално фигурира в колекциите на Фондацията за творчество на Нотр Дам в Страсбург, която в продължение на седем века съхранява средновековни архитектурни рисунки, свързани с изграждането на катедралата, но изчезва по време на революцията.

Предишният й собственик я купува през 1994 г. на пазара за изкуство в Париж.

- Реклама -

Последни новини