- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Съдии, прокурори и следователи се обявиха в подкрепа на главния прокурор

Снимка: БНР

Съдии, прокурори и следователи, както и служители на Съдебната власт излязоха пред съдебни палати в София и в други градове в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР.

Повод за акцията е вчерашният взрив, който избухна на пътя до автомобила на главния прокурор вчера, а заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов го определи като атентат.
Прокурори, следователи и служители на Районна и Окръжна прокуратура в Русе излязоха с тогите си пред Съдебната палата, за да заявят подкрепата си към личността на главния прокурор Иван Гешев, срещу когото бе направен опит за атентат.

„Работата на прокурорите е да бъдат държавни обвинители и да застават срещу престъпниците вместо българските граждани, които са пострадали от престъпления. За да можем да вършим добре и успешно тази работа, се нуждаем и от имунитет, и от несменяемост, но и от сигурност…Ще продължим да си вършим работата, но очакваме и подкрепа от обществото“, каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и подчерта, че политическите нападки към прокуратурата уронва нейния престиж и авторитет в обществото.

Магистрати и служители от прокуратурата и следствието излязоха на протест пред съдебната палата в Ямбол.

Пред събраните десетки служители на съдебната власт окръжният прокурор Дойчин Дойчев заяви: „Това е посегателство срещу ръководителя на една от основните държавни институции и може да се приеме като посегателство срещу държавността. Недопустимо е!“.

Десетки прокурори, следователи и служители на трите прокуратури във Велико Търново се включиха в мирния протест в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев след вчерашния опит за атентат срещу него и семейството му. Прокурорите определиха нападението като терористичен акт и не приемат политическите изказвания за инсценировка на случилото се с Гешев.

„Аз съм възмутен от липсата на държавност в момента. Това е опит за убийство не само над господин Гешев и неговото семейство. Това е опит за убийство над главния прокурор, имаме нападение срещу самата държава“, заяви окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

„Всички внушения за конспирация са несъстоятелни и абсурдни. Искаме да осъдим този грозен, брутален терористичен акт, който освен, че е тежко умишлено престъпление, той е и опит за натиск върху съдебната власт“, коментира Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново.

„Наш професионален дълг е защитата на човешкия живот като най-голяма ценност, дадена ни, така че не мога да приема подобно посегателство, все пак в колата е имало две деца“, посочи прокурор Румяна Ирманова от Апелативната прокуратура.

„За мен това е терористичен акт. Нищо, освен своето възмущение, ние не можем да изразим. Но няма да ни подчинят“, заяви говорителят на Апелативната прокуратура прокурор Светослав Калчев.

Мирният протест в Силистра събра пред съдебната сграда в града около 40 души. Основната цел на протеста е да покажат единство срещу опитите да бъдат сплашени.

Окръжният прокурор на Силистра Ивелин Чафаланов заяви, че това е подкрепа към главния прокурор:

„Вчерашният ден беше белязан с терористичен акт. Ние го осъждаме. Всички служители на прокуратурата – всички прокурори, следователи, както и съдиите ще излезем пред Съдебната палата, за да изразим своето несъгласие, за да изразим своята подкрепа. Това не може да продължава така“.

По думите му нападението е безпрецедентен акт, отправен срещу главен прокурор:

„За жалост историята ни е белязана вече и от опит за физическото отстраняване на главния ни прокурор. Да се надяваме, че това няма да се повтори“.

В обща декларация протестиращите в Сливен заявиха, че опитът за атентат срещу Иван Гешев е недопустим в държава от ЕС и правова държава. Предстои декларацията да бъде подписана от представители на Окръжна, Районна и Военна прокуратура.

Прокурори и служители постояха 10 мин. пред Съдебната палата мълчаливо. Никой от тях не направи коментар.

- Реклама -

Последни новини