- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Съдът оправда шефка във ВМА в дело за 7 млн.

Избрано

Бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина е оправдана по делото за длъжностно престъпление и присвояване за над 7 млн. лева от болницата, съобщи „Лекс“(link is external). Делото на втора инстанция е насрочено за 2 ноември 2022 г.

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с вече покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше обвинена, че от 29 ноември 2004 г. до 10 септември 2014 г., като длъжностно лице извършила действия, надхвърлящи служебните ѝ правомощия, с цел да набави за себе си и за управляваната от нея фирма „Дерма прим“ имотна облага. Според обвинението с действията си Кадурина е причинила вреди за близо 6,5 млн. лева на ВМА. Тя беше обвинена отделно и за присвояване на 774 673 лева от болницата.

Държавното обвинение оспорва извода на Софийския военен съд, че Кадурина не може да бъде съдена за конкретното длъжностно престъпление, поради това, че макар като началник на клиниката да е имала длъжностно качество, от спецификата на конкретната ѝ дейност ставало ясно, че тя не е с публичен характер.

Прокуратурата не е съгласна и с извода на съда за липса на доказателства по обвинението, че Кадурина е разпореждала във ВМА да се извършват процедури на пациенти на „Дерма прим“ неограничено във времето. В протеста се казва също, че по делото е било доказано, че всички консумативи, както и абонаментното обслужване на използваните от фирмата апарати, са били за сметка на ВМА. Прокуратурата оспорва и оправдаването на Кадурина за присвояване на над 770 000 лева.

Източник: segabg.com

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини