- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

С колко се увеличават пенсиите след гласуване актуализация на бюджета

Избрано

Законопроектът мина със 141 „за“ от „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“, при 109 депутати в момента на останалата тройна управляваща коалиция. Само 1 бе против (от ГЕРБ), а 83 (от ГЕРБ и ДПС) се въздържаха.

Основните критики – от страна на ГЕРБ и ДПС, дойдоха по линия на това, че се залагат неизпълними разходи и че вдигането рязко на парите за пенсия ще подхрани още инфлацията. Министърът на финансите Асен Василев увери, че бюджетът може да поеме предвиденото повишение на разходите.

С промените в бюджета се увеличават пенсиите по формулата 10% плюс 60 лева. Минималната пенсия се увеличава до 467 лева, а максималната става 2000 лева. Социалната пенсия става 247 лева.

Предвижда се и увеличение на пенсиите от 1 октомври. Средното увеличение на пенсиите ще бъде 15% като максималната ще достигне 3400 лева.

Необходимите средства за увеличение на пенсиите е 1,4 млрд. лева, като 1,3 млрд. лева идват като трансфер от централния бюджет.

След увеличението от 1 юли средната пенсия ще бъде точно 666 лева като ръста е над 23%, или 9,4% без добавката от 60 лева. През октомври средната пенсия ще бъде 718 лева или 7,8% спрямо юли.

След първи октомври над тавана ще останат едва 1000 пенсионери, които би трябвало да получават по-висока пенсия.

Заявка да внесат свои варианти за актуализацията на парите за пенсии заявиха от ДПС, „Има такъв народ“ и ГЕРБ.

Социалният министър Георги Гьоков обяви пред депутатите, че целта е да се оправи изкривяването, допуснато през последните години в пенсиите, едно от които е драстичната разлика между размера на новоотпуснатите пенсии и старите.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини