35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

Дим над парламента! Имаме папа – Вежди Рашидов! (обновена)

 

След 3 дни на безсмислени спорове и протакане, 48-ото Народно събрание най-накрая избра председател – Вежди Рашидов, най-възрастният депутат, който го ръководеше и до момента.

До избирането на скулптора на високия пост се стигна, след като четири формации – ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и БВ постигнаха съгласие помежду си. Новината за разбирателството обяви соцлидерът Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Вчера Рашидов също беше номиниран, но тогава отказа да поеме отговорността.

За него днес гласуваха 139 депутати от посочените 4 формации. Против бяха 73-ма от ПП и ДБ. От „Възраждане“ се въздържаха.

 

Петър Петров от „Възраждане“ издигна кандидатурата отново на Цвета Рангелова. За Цвета Рангелова гласуваха 29 депутати; „против“ – 71 гласа; „въздържал се“ -137.


„Обещавам да съм консенсусен, да се вслушвам“, заяви Рашидов в първото си слово след избирането му на този пост.

„Намалете перченето, колеги, пречи ви – вие сте мъже, при това големи мъже“, обърна се той към депутатите.

„Всички тук сте легитимни български граждани. Не сатанизирайте някоя група. Не обиждайте българските граждани от турски произход, не го правете никога, каза още той.

ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ са четирите политически сили, постигнали съгласие за номинацията на Рашидов. Така след близо тридневни спорове за най-високия пост се видя дим над Народното събрание, което означава, че ще имаме папа.

„Упълномощена съм от мнозинството в председателския съвет да изляза и да направя предложение. Но преди това 10 пъти гласувахме за три дни. Така се блокира работата на парламента и излагаме народа си на риск през следващите зимни месеци от бедност и неравенство както и икономиката. Всички сме едиодушни, че това не може да продължава така и трябва да намерим изход от ситуацията и опитахме всичко. Малко насилихме и конституцията с всякакви екзотики, но няма изход от ситуацията. Трябва да подновим работата на парламента най-вече, за да кажем, че като парламентаристи ще браним парламентарността. С тези думи на трибуната излезе лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Последното на практика означава, че Вежди Рашидов ще бъде избран за председател на парламента с гласовете на БСП, ГЕРБ, ДПС и „Блгарски възход“. „Не постигнахме съгласие. Но постигнахме необходимото мнозинство за издигане и покрепа на председател на НС. Предлагаме Ви най-принципното решение – да номинираме от името на мнозинството най-възрастния депутат“, допълни Нинова.

Междувременно вчера Вежди Рашидов в знакова прочувствена реч отказа номинация, но вероятно вече е размислил. Очаква се до един час изборът му да бъде официализиран с гласовете на 140 депутати, колкото общо имат ГЕРб, ДПС, БСП и „Български възход“. Това ще сложи точка на най-дългия парламентарен цирк през последните години.

Сега след гласуването той каза от председателското място в парламента:

„Трябва да започнем да работим, защото идва тежка зима и хората ще изкрещят. Ние сме тук единствено да работим и да излизаме с правилни решения. В името на хората, които желаят парламента да работи, ще жертвам моите останали години в името на българския народ. 

Това е свещена земя, защото думата родина идва от думата род. Никой няма правото да ни стъпче и да ни отнеме тези блага. Затова, скъпи мои приятели, обещавам ви да работя за вас, да съм консенсусен и да се вслушвам в думите. Намалете перченето. Не ви помага. Намалете липсата на разум, а влагайте повече работа. Хората чакат вашите решения. Затова се съгласих. Хората чакат вашите решения„.

И продължи: „Аз лично 100% на тези години след като съм бил два пъти министър и шест мандата депутат, ми се искаше да се отдам на внуците си. Днес се получи нещо интересно – госпожа Нинова го направи, защото е национално отговорен човек. Аз ѝ казах – бих приел само ако има болшинство. Ваше задължение е, колеги, да се грижите за тези хора. Бъдете близо до тях и чувайте болките им. Това не е упрек, но не е честно три дена да се шегуваме с хората. Парламентът не е сатиричен театър. Ние сме тук, за да работим и да излезем с правилно решение. Да престанем да си ръкопляскаме, да се хванем за работа. Когато има болшинство, аз не съм безотговорен човек, колеги. Говоря ви от сърце и честно. 

Снощи ми звъни Христо Стоичков – велик българин и мой приятел. Плачеше след моето изказване вчера и каза: „Върни се, бе, хората те обичат“. Накарайте с поведението си хората да ви обичат. Патриотизъм е националната отговорност. Всичко останало е на второ място. И не се дръжте все едно другите са прокажени. Не обиждайте другите от турси произход. Не се делете. Ние всички имаме недостатъци – аз много. Виждаме, че един човек с образа си го направихме милионер – като Слави Трифонов. Играе ме аз от осем години не пуша. Но пурата ми е в ръцете. Играе ме с уискито в ръката. Въпреки че пиех водка“

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини