- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Талибаните назначиха жени на ръководни постове в Афганистан

Талибаните обявиха назначаването на жени на висши постове в страната за първи път, откакто завзеха властта в Афганистан. Тази информация беше публикувана на страницата в Twitter на Забихула Муджахид, заместник-министър на информацията и културата във временното афганистанско правителство.

„Със заповед на ръководителя на временния кабинет д-р Малалай Рахим е назначена за директор на специализирания родилен дом „Малалай“ в Кабул, единственото по рода си акушеро-гинекологично заведение в цялата страна. По предложение на Министерството на висшето образование и с одобрението на министър-председателя във временното правителство д-р Ариан е назначена за директор на гинекологичната клиника в столичния квартал Шахрара“, се подчертава в доклада.

Назначенията бяха предшествани от многобройни срещи между радикали и представители на няколко държави и международни организации, на които, наред с други неща, беше повдигнат въпросът за участието на жените в обществения и политическия живот.

Според данни на ООН, благодарение на силната подкрепа на международната общност, през последните 20 години смъртността при майките в Афганистан, която е съществен проблем в страната, е спаднала от 1450 смъртни случая на 100 000 раждания през 2000 г. до 638 смъртни случая на 100 000 раждания през 2019 г. Въпреки това тази цифра остава сред най-високите в света.

Източник: Труд

снимка: Труд

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -