- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тома Биков: Ако ГЕРБ спечели изборите, ще има редовно правителство

Ако ГЕРБ спечели изборите, ще има редовно правителство и работещ парламент – това обяви в студиото на БНТ Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Според него целта на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ била да „добутат до местните избори през есента“.

„Не виждам някакви особени желания и от нас, и от коалицията ПП-ДБ да се работи заедно. Бих подходил по-прагматично, защото да се обявява априори, че с някой никога няма да правиш нещо, ми се струва доста инфантилно. Когато твърдим, че сме една демократична система една от особеностите на този тип система е, че партиите независимо дали са опоненти или са най-големите опоненти, би трябвало да си говорят помежду си и да имат някакво взаимодействие по определени теми“, посочи Тома Биков.

По отношение на начина на отчитане на гласовете, той каза, че „целта на ЦИК, не на нашите представители, а на това мнозинство, което прие тези правила, беше да се опрости протокола, който се попълва в изборния ден“.

„Защото един от проблемите на изборите преди да бъде въведено машинното гласуване беше, че се разнасяха едни протоколи – поправяни, преправяни няколко пъти и беше очевидно, че протокола трябва да бъде опростен, за да може да се допускат по-малко такива грешки“, припомни Биков.

„Ние изразихме своята позиция, че нямаме никакъв проблем да бъде сложена още една графа, в която да се попълват резултатите от машинното и от хартиеното гласуване. За нас е далеч по-важно от тези технически трудности да имаме някаква база на консенсус по отношение на това, че изборите са проведени по един честен начин, в който има доверие“, отбеляза още Тома Биков.

Свикнали сме да се явяваме на избори по правила, които са писани и от друг, добави той. И даде пример, че на последните избори изцяло с машинно гласуване ПП загубиха 1/3 от гласовете.

- Реклама -

Последни новини