- Реклама -

- Реклама -

вторник, 31 януари 2023 г.
2.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Топло

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

Дали предстоящата зима ще е прекалено студена, или природата ще е по-благосклонна, още никой не се наема да прогнозира, макар и с доза несигурност. Но че ще е тежко за средностатистическия европеец, това е сигурно.

Войната в Украйна замрази отношенията между Европейския съюз и Русия и в отговор на евросанкциите Федерацията врътна кранчето на газа. Синьото гориво главоломно поскъпна, но вече по-големият проблем от цената е неговият недостиг. От два месеца правителствата подготвят населението, че през тази зима ситуацията ще е извънредна и трябва да се пести енергията. Хората търсят алтернативи, зареждат се с дърва, пазаруват камини и климатици. А цените продължават да вървят нагоре, навъртайки безпрецедентна за последните години инфлация.

До края на септември всички държави от ЕС трябва да разработят планове за следващите 6 месеца. Някои страни вече обявиха какво ще правят, например в Германия изключват външното осветление и ограничават температурата в обществени сгради. Вместо да бъдат затворени последните въглищни централи, те ще увеличат производството на ел. енергия. В Испания е забранено климатиците да работят под 27 градуса през лятото и над 19 градуса през зимата. Във Франция пък ще глобяват собственици на магазини, ако са отворили вратата, а вътре е включен климатик. Също ще бъде изключвано осветлението и рекламните табла през нощта. В Холандия всяко домакинство получава седмична справка за потреблението си на ток и газ, има сравнение с миналата година и съвети как консумацията да бъда свита.

В България от 1 юли парното официално е по-скъпо с 30%, в София увеличението е най-голямо – с 39 на сто. Но и след поредната промяна този вид отопление остава най-евтино, твърди инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България. Той е направил сметка колко ще струва на българина да се стопли тази зима с газ, ток и централно парно. От изчисленията му излиза, че непосилно за плащане ще е топлото от газовата инсталация, защото е поскъпнало три пъти. Много солени сметки ще плащат и хората за електрическия ток, освен ако не инвестират в модерни уреди, които харчат по-малко енергия. Такива са термопомпите и климатиците от висок клас. Проблемът е, че при тях инвестицията е скъпа. На този фон някои домакинства обмислят да се върнат към печките на твърдо гориво. Дървата обаче също поскъпнаха, в големите населени места цените са три пъти по-високи от миналогодишните. Масово се предлагат на палети по 150 лева и нагоре. Реалният кубик гони 200 лева. В селата, където този вид отопление е основното, процъфтява пък спекулата. Все пак топлото на дърва конкурира парното по цена, но е доста по-трудоемко. Уловката тук също е свързана с вида на печката, ако е камина и то с водна риза, тогава ефективността е доста по-висока. Подобна инвестиция обаче надхвърля 2500 – 3000 лева и то за най-семплия вариант. За това отопление е важно дървата да са сухи, за което са необходими поне 3–4 месеца.

Но проблемът за страната ни не е само във високите цени на газа, а защото това е основното гориво на топлофикациите. България има сериозен проблем с доставките, след като правителството на Кирил Петков отказа да изпълни условието на „Газпром“ да плаща в рубли.

Обаче не само че не получаваме газ, но и ще трябва да го платим в потенциално арбитражно дело с „Газпром“, предупреди служебният министър на енергетиката Росен Христов. Според него руската компания има основания да си поиска парите по клаузата take or pay, според която България трябва да използва 80% от договорените количества или да ги плати. От началото на годината страната ни е използвала около 1 млрд. куб. метра газ по договора с „Газпром“, а трябва да вземем още 1,4 млрд. куб. метра. Служебното правителство предлага да разсрочим договора, който изтича в края на 2022 г., през първите месеци на следваща година, за да получим и останалите голичества синьо гориво. Разбира се, ще плащаме в рубли. Ако от „Газпром“ не се съгласят, поне ще имаме основание да оспорваме евентуален техен иск.

Междувременно заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев „поздрави“ лидерите на страните от ЕС с новите рекордни цени на природния газ. В Телеграм той ги посъветва да повишат прогнозите си за ръста на цените до 5000 евро за 1000 куб. метра още до края на 2022 г. В края на миналата седмица цените на европейския пазар надхвърлиха 3500 евро за 1000 куб. метра. Септемврийските фючърси на борсата в Нидерландия достигна 3541 евро за 1000 куб. метра.

И докато Европа се чуди как ще осигури синьо гориво за предстоящата зима, френският президент Еманюел Макрон предприе тридневно посещение в Алжир. Според него Франция и Алжир трябва да преодолеят „болезнената“ си споделена история и да гледат към бъдещето. За Париж връзките с бившата френска колония стават все по-важни заради усиленото търсене северноафрикански газ.

Белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Стратен пък предупреди в Туитър, че следващите 5–10 години ще бъдат ужасни, ако не бъде направено нещо на европейско ниво. Цената на газа в Европа трябва спешно да бъде замразена. Според Ван дер Стратен връзката й с цената на електричеството е напълно изкуствена и трябва да бъде променена.

 

Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества:  Парното е най-евтиното  отопление в момента

-Господин Георгиев, различни числа се появяват в публичното пространство за цената на отоплението, което осигуряват топлофикациите. Може ли да кажете колко точно е увеличението?

-Средно за страната поскъпването от 1 юли е 30%. Ако се наложи нова корекция, тя е възможна от 1 януари следващата година, защото това казва нормативната уредба. Така че хората могат вече да си сметнат колко ще им струва парното до края на декември.

-А реална ли е опасността топлофикациите да останат без газ? Една трета от цялото потребление на синьо гориво в страната се пада на ТЕЦ-София.

-Ако не бъдат доставени количествата – да, това е възможно да се случи. Топлофикациите не могат да се снабдяват сами с газ, защото нямат подобни права. В страната има общо 12 топлофикации, 4 са на въглища, а останалите – на газ, те са с най-различни размери и действително столичната е най-голямата.

-Ако се предприемат известни икономии, така както съветват от Европейската комисия, възможно ли е да се намали потреблението?

– Не е възможно топлофикациите да намалят потреблението. За да се свие разходът на газ, трябва да се подава по-малко топла вода към абонатите, което означава че няма да ги сгрее. Топломерът ще върти нещо, всички ще мръзнат и ще имат сметки за плащане накрая. Това е някакъв абсурд. Ако всички абонати си отворят крановете докрай, топлофикация трябва да подава повече топлинна енергия, за да не се срине системата. Ако всички си затворят кранчетата на радиаторите, топлофикация ще подава по-малко енергия и съответно ще спести газ. Но управлението всъщност идва от страна на абонатите. Това е трудно и бих казал, че е невъзможно да се контролира.

-В цяла Западна Европа още преди два месеца започна информационна кампания, която подготвя населението за очакваните ограничения по време на предстоящата зима. У нас сега е топличко и някак си не се сещаме, че ще стане студено.

-Би могло с някаква законодателна мярка да се задължат обществените сгради да се отопляват до 20 градуса, примерно, и това ще има някакъв ефект. Само че тези сгради, които се захранват от топлофикациите, са не повече от 25%, останалите са битови и на практика неуправляеми. И за индустрията е много сложно. Да вземем един торов завод, който потребява газ не като гориво, а като суровина. Какво да направи, да спре работа ли? Но той има договори, които трябва да изпълнява.

-И какво остава тогава?

-Мисля, че газ за всички има по света. Друг е въпросът колко ще струва, за да дойде дотук.

-Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи да бъде наложен таван върху цената на газа за битовите потребители. Вие какво мислите за подобно решение на проблема?

-За да се замрази цената за бита, трябва да има компенсации за този, който продава. Така беше от декември м.г. до сегашния май. Миналата година наложиха мораториум на цените на парното и тока, но имаше компенсации за тези, които ги предлагат. Възможно е да се сложи таван на някои цени, но откъде толкова пари в държавата?

-Има ли отлив на потребителите на топлофикациите?

-Не знам да има подобно нещо. Всеки инвеститор на нов блок, който е близо до тръбата на централното парно, с нокти и зъби се опитва да се включи, защото засега е по-евтино, отколкото тока и газа.

-И накрая да ви попитам дежурния въпрос, който разделя обществото: трябва ли да се водят преговори с „Газпром“?

-Нищо лошо не виждам да се говори с „Газпром“. Ако основното количество газ е при тях, значи трябва да се преговаря и с тази компания. Нека да се диференцират доставките, да взимаме оттам, примерно, 20%, ама чак пък да ги отричаме… Защото, откажем ли преговори, може наистина да се окаже, че газ няма да имаме или пак ще е руско горивото, но минало през посредници. Ами не, благодаря при това положение.

 

Цената на отоплението през зимата

Асоциацията на топлофикационните дружества публикува прогноза колко ще струва отоплението в България през зимата. Сумите са ориентировъчни и са на база текущите цени на основните енергоизточници и средното потребление на домакинствата през миналия сезон.

 

Двустаен апартамент Тристаен апартамент
2021 г. 2022 г. 2021 г. 2022 г.
Парно 120 лв. 170 лв. 250 лв. 350 лв.
Газ 180 лв. 500 лв. 260 лв. 775 лв.
Ток 215 лв. 225 лв. 345 лв. 360 лв.

 

 

Омбудсманът настоява НАП да провери топлофикациите

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до новия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Борис Михайлов, в която поиска да бъдат проверени всички топлофикационни дружества в страната дали прилагат намалената ставка от 9% ДДС за изравнителните фактури за отоплителния сезон 2021–2022 година.

Народното събрание понижи от 20% на 9% ДДС за централното парно от 9 юли т.г., за да може цената да бъде по-поносима за населението. Омбудсманът обаче продължава да получава жалби и сигнали от граждани срещу високите изравнителни сметки за топлинна енергия, фактурирани от най-голямото предприятие в сектора – „Топлофикация София“.

Ковачева обръща внимание, че голяма част от изравнителните фактури са с „Дата на издаване / Дата на данъчно събитие“ 31 юли 2022 г. и са изготвени от топлинните счетоводители до 15 юли т.г.

Предоставени от гражданите изравнителни фактури, издадени от „Топлофикация София“, показват, че към 31 юли 2022 г. предприятието начислява стандартната ставка 20% на ДДС вместо намалената 9%. Това е незаконно и ощетява клиентите на дружеството, заключава омбудсманът и настоява данъчната проверка да обхване всички топлофикационни и газоснабдителните дружества.

Намаляването на ДДС за централното отопление и природния газ е антикризисна мярка срещу безпрецедентното им поскъпване.

До датата, на която плащането е станало дължимо, е възникнало до 8 юли т.г. включително, трябва да се начислява стандартната ставка от 20 на сто. Ако задължението е с по-късна дата, трябва да се прилага 9% ДДС, отвориха от Министерството на финансите. В случай че има нарушение на тези указания, издадените фактури ще бъдат анулирани и ще се издават нови.

 

Термопомпи и климатици са разумна алтернатива

С нарастване на цените на енергията все повече производители на уреди за бита поставят акцент върху ефективността. В историята са останали маслените радиатори и акумулиращите печки, които „гълтат“ ток, а сгряват малко. В последните години на мода са климатиците. Но те са най-различни и е истинска дилема кой е правилният за къщата.

Водещият фактор при избора е размерът на помещението. Ако е малко и пълно с мебели, вариант е само стенен тип климатик, защото горната част на стената е свободна и нищо не пречи на въздуха да циркулира. В просторна стая климатиците за подово отопление са много подходящи. Топлият въздух загрява стаята от пода към тавана. При много високо и голямо помещение климатикът може да бъде монтиран в окачения таван, а въздухът се предава по въздухопроводи през решетки, разположени в тавана или мебелите.

Но основен въпрос е какъв да е климатикът: инверторен или неинверторен? Инверторните модели могат да променят скоростта на компресора, което означава, че външният уред не е нужно постоянно да се включва и изключва, а увеличава и намалява скоростта си според нуждата. Така се използва по-малко електричество.

При неинверторния, наричан още конвенционален климатик, компресорът във външния уред работи на пълна мощност или е изключен. Но така е нужна повече мощност и затова тези модели, макар да са по-евтини, не са ефективни.

В момента използването на термопомпи е едно от най–евтините и достъпни средства за оползотворяване на възобновяема енергия. За разлика от водните помпи, които изчерпват вода от източник, термопомпите изчерпват топлина от околната среда. Отоплението с термопомпа е с най-голяма ефективност в сравнение с другите видове уреди и инсталации, защото не се използва енергия за загряване, а просто се пренася топлина.

В самото жилище се свързани с бойлери, конвектори, радиатори или подово отопление. Термопомпите са най-ефективният начин за отопление през зимата, охлаждане през лятото и производство на топла вода през цялата година. Изчислено е, че ако термопомпата консумира 2 киловата електричество, се получава 8 киловата топлинна енергия, намалявайки разхода на ток с 65–80%. Недостатък на тази система е значително по-високата цена за инвестицията в сравнение с климатика.

- Реклама -

Последни новини