13.8 C
София
сряда, 30 април 2025 г.

Тортите в сладкарниците станаха златни

Тортата у нас поскъпва. Всички продукти за приготвянето на този сладкиш отдавна са скочили главоломно и това неминуемо вдига стойността на любимия на всеки десерт. В сладкарниците се опасяват, че ако цените продължават да вървят нагоре, скоро тортата може да стане твърде скъпо изкушение.

„При положение, че едно яйце е 40 ст., сметаната е почти 14 лв., а половинка маскарпоне е 8-9 лв, реално една торта ни излиза 20-30 лв. Това са пари само за продукти. Ако добавим ток, просто е много страшно“, споделят сладкари.

„Например една от тортите, които предлагаме, има шоколадов блат, шоколадов мус, един пласт крем маскарпоне с шамфъстък, ягодови кули, шоколадова глазура и украса. Това прави малко над 25 лв.”, споделят от бизнеса.

Миналогодишните разходи за цяла торта днес стигат само до втория блат. В сладкарниците обаче компенсират поскъпването на продуктите на свой гръб, защото вдигнат ли цените правопропорционално на инфлацията, рискуват тортите да си останат недокоснати на витрината.

„Няма как да вдигаме много високо цените, защото накрая няма да имаме клиенти. Ако ги загубим, ще се наложи да изхвърляме продукти”, обясняват запознати.

И въпреки всичко сладкарите са си обещали да не правят компромиси с качеството. За да остане тортата торта, а не топка със сироп и захар.

Последни новини

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Филтър
Преглед на поверителността

Този уебсайт използва бисквитки, за да можем да ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузър и изпълнява функции като разпознаването ви, когато се върнете на нашия уебсайт и помага на нашия екип да разбере кои секции от уебсайта намирате за най-интересни и полезни.