- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Тошко Йорданов извади компромат срещу Радостин Василев

Избрано

На извънреден брифинг председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов извади „компромат“ срещу отцепилия се министър на спорта в оставка Радостин Василев.
Йорданов пусна запис от разговор между Василев и Христина Иванова, депутат от ИТН, която бе спрягана за един от отцепниците. Йорданов заяви, че тя е присъствала на всички срещи между Василев и депутати от ИТН, по време на които е обсъждано евентуално напускане на парламентарната група, и сега е „трябвало да седи до Радостин Василев“.

След това обаче Иванова отказала, като в последния момент спортният министър в оставка ѝ се обажда. Запис от разговора бе пуснат по време на пресконференцията от Тошко Йорданов:

– Как можеш да не слезеш…? Чакаме те.

– Ами разбирам те, ама си промених решението.

– (…)Идвам да те взема аз лично.

– Няма да ходя никъде.

– Чуваш ли ме, Христинче. Христинче, слушай ме! (…) Слушай ме аз не съм предател. Правя го за твое добро. Не ме предавай и ти. Всичко, което ти обещават…(прекъсва го).

– Никой нищо не ми е обещавал и на никой нищо не съм взимала.Ти много добре знаеш. Аз мога да си отида и на село, както се казва, изобщо не ми е проблем.

– Никакво село. Идвам да те взема от вас.

– Не, не, не.

– Защо?

– Няма да отида никъде.

– Тогава ти подай молба, че напускаш Народното събрание. Защото аз ще ти пратя хора и ще ти направят молбата, както пишат по книгите.

– Къде трябва да я подам тая молба?

– Ще ти кажа къде да я подадеш. Щом не искаш да подкрепяш, значи си предател.

– Ами…

– Как може такова нещо? Ти беше вкъщи, слушаш всичко. Това да не ти е някой друг? Това е премиерът.

– Разбирам те, ама… Аз ПП не мога да стана никога, Радостине.

– Ама няма да станеме ПП, бе човек! Ние няма да ставаме ПП, бе. Ние няма да ги подкрепяме даже, бе. Слушай ме, бе. И няма да ги подкрепяме, бе. Те имат от другаде подкрепа, но за да ги запазим, да останеш депутат, иначе се връщам в парламента и ти отиваш никъде. И никога няма да си никъде. Аз искам да те запазя тебе. Пътувам към тебе.

– Не, не, няма да дойда.

– Защо?

– Не искам, бе. Промених си решението.

– Е, как така?

– Ами така. Помислих и това няма смисъл.

– Защо? Ама ние няма да ги подкрепяме, бе човек. Ние си изразяваме нашата воля.

– Беха хора много, после хора толкова, после не знам какво… Не, не, не.

– Тука има пет, които чакат. Бъди спокойна, всичко ще мине. Не се страхувай. Никога не съм те заблуждавал.

– Не, не, не.

– Някога да съм те заблуждавал? Уплашиха ли те? Какво стана.

– Кой да ме уплаши мене, като никой не ме знае как се казвам? Няма кой да ме плаши, просто си помислих и по-добре мога да си ходя и така. Кво толкова?

– За тебе не е по-добре.

– А, не е. Нали знаеш, аз никога не съм робувала, нито за постове. Ти най-добре го знаеш, аз съм работила за една кауза, тръгнала съм за една партия и това ми е било за мене.

– Ела да те видя за 5 минути, недей идва тогава. Слез при мене.

– Не съм си в нас.

– А къде си?

– При гаджето.

– Кажи къде, за пет минути да те видя.

– Не, не.

– Това ти е решението?

– Да.

– Тогава искам утре, ще дойдат хора при тебе, да си подадеш молба за напускане на НС.

– Добре.

– И ще видиш. Ще го направиш.

– Еми хубаво сега. Сега ти ме заплашваш.

(Тошко Йорданов спира записа.)

По-рано на брифинга си Радостин Василев коментира пускането на този запис. По думите му това не е компромат, а единственото нещо, което Тошко Йорданов е измислил. Василев заяви, че с решението си да остане в партията Христина Иванова е предала избирателите на ИТН.

Йорданов съобщи, че ще изпрати записа в прокуратурата. По думите му това са заплахи. Председателят на ПГ на ИТН отрече твърденията на Василев, че е спирал негови разследвания. Йорданов единствено го бил спирал да прави „панаири“ в регионалното министерство, защото не трябвало двама министри на ИТН да скачат един срещу друг.

„Изключително съм щастлив, че подобен душевен отпадък не е при нас, както и че организира още няколко като него. Това е прекрасно за нашата партия.“

След това Тошко Йорданов влезе в ролята на адвокат и разигра съдебно дело  и  попита Христинка Иванова дали Радостин Василев я е заплашвал и друг път. Тя отговори положително.

Тошко Йорданов заяви, че е негова грешка, че е оставил Иво Атанасов в партията, защото бил адвокат на Росица Кирова (ГЕРБ-СДС, преди това в ИТН). Той заяви, че пред парламентарна група постоянно Атанасов е искал да се назначават хора. Относно Георги Георгиев той твърди, че „единственият му проблем е, че не е на мястото на Гроздан Караджов.“

Станислав Балабанов пък допълни, че Николай Радулов от седмица има постове срещу ПП, но сега стои редом с Радостин Василев. По думите му той се е продал. Балабанов твърди, че цялата ситуация се ръководи от „Продължаваме промяната.“

На брифинга в БТА участваха още Станислав Балабавов, Ива Митева, Любомир Каримански, както и останалата част от депутатите от ИТН, които остават верни на партията.

Извънредната пресконференция идва на фона на отцепването на петима депутати и един министър. Преди час и половина Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Радостин Василев, Светлин Стоянов, Николай Радулов напускат партията и парламентарната група обявиха, че напускат парламентарната група и партията.

„Днес е един прекрасен ден, защото преди час видяхме едни хора, които с поведението си… доказаха, че са предатели“, обяви Станислав Балабанов.

По думите му, съобщеното по време на брифинга на Радостин Василев, е „един куп лъжи“. Той определи бившият министър на ИТН като мутра. Балабанов, че партията е подложена на „натиск от мутри“.

По думите му заверата в ИТН е свързана „само и единствено с пари, подкупи и обещания за постове“. Той определи поведението на Радостин Василев като „недостойно“. Той отговори на спортния министър задочно:

„Кой си ти? Кой си ти, в най-демократичната сграда на България, да изпращаш мутри, които да принуждават наши хора да си пускат молбите за напускане. На каква цена? Да си министър на спорта? Да си с гел? Да си с мръсни пари в джоба, щото така ти е обещал г-н Кирил Петков и г-н Асен Василев?“

Ива Митева заяви, че няма да дава морални квалификации на престъпления.

„Борим корупцията с корупция. Това ли правим?“, попита тя риторично.

Митева отрече обвиненията, че спира законодателната програма. Тя твърди, че когато е имала забележки към дадени текстове, е давала своето становище.

На брифинга присъства и регионалният министър в оставка Гроздан Караджов. Той определи като „фалшива теза“ твърдението, че МРРБ е в основата на разпада на коалицията.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански заяви, че бюджетът се движи по график и всички доклади са изготвени и входирани. Той заяви, че ИТН ще подкрепи бюджетите на първо четене, но е важно какви ще са редакциите между двете четения.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини