- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тошко Йорданов пред президента: Политически отговорно е да има кабинет

Президентът Румен Радев продължава консултациите с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Той разговаря последно с представители на „Има такъв народ“ .

В началото президентът Радев поздрави ИТН със „сериозното постижение за българската политика от партия, отпаднала от българския парламенти отново да се върнат“. „Това рядко се среща, но явно е заявка, че ще бъдете контрольор в този парламент“, каза Радев.

Президентът ги попита каква е степенната им принадлежност към идейното обединение ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ.

„Ние от ИТН не сме стандартна политическа партия, на която да се налагат щампите, които се налагат на останалите“, каза Тошко Йорданов.

„Според нас в тази тежка обстановка политически отговорно е да има кабинет, защото поне ще може да се опита да се справи с проблемите, които са пред страната. Що се отнася до новосформиращото мнозинство – ще бъдем опозиция на тази конфигурация. Ако те продължат да се събират заедно, което е тяхно право, ИТН ще бъде опозиция“, каза той. Допълни, че ще упражнят доста сериозен контрол по всички нива на тяхното управления, доколкото могат.

Заяви, че трябва да се приемат законите по ПВУ и някои от нещата трябва да се предоговорят с европейските партньори. Не подкрепят и някои от предложенията в законодателните намерения на двете коалиции като стремежа за развиване на геотермална енергия за добиване на ток и завод за батерии в Стара Загора. Йорданов заяви, че тези два проекта „отварят огромна дупка за корупционни практики“.

По отношение на бюджета смятат, че ако няма редовно правителство и се отиде към избори, е по-добре да не се приема бюджет. „По-малка щета за държавата е да се работи със сегашния бюджет, отколкото да се заложат разходи, които не се знае от къде ще дойдат“, каза той.

След като бъдат проведени консултации с всички парламентарно представени партии държавният глава ще връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

- Реклама -

Последни новини