21.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Трагедията с 400 шева и циничната й употреба

Явор ДАЧКОВ

Случаят с обезобразеното по садистичен начин момиче от Стара Загора и неадекватното поведение на съдиите към насилника възмути с основание българите.

Изявленията на магистратите по делото всъщност обезсмислиха всички приказки за съдебна реформа и промяна на Конституцията. Според съдия Таня Гьонева от Окръжния съд в Стара Загора престъпникът е пуснат на свобода, защото не е имало доказателства за средна телесна повреда на момичето, което има 400 шева. Тя потвърди, че съдът е видял снимките, които видяхме всички, но съдебномедицинските експертизи не са стигнали до заключението, което се вижда с просто око. Момичето е обезобразено с особена жестокост с макетен нож и е преживяло болка и шок, от които няма да се отърве до края на живота си.

Защо казвам, че поведението на съдиите обезсмисля съдебната реформа? Защото проблемът е в хората, а не в правилата. Един човек с корумпиран ум винаги ще изкриви правилата, за да ги нагоди към собствената си представа за добро и зло, а тя очевидно отсъства в маса народ, който упорито отказва да се държи справедливо с другите.

Виждал съм много съдии, които без никакви доказателства са хвърляли хора в затвора за няколко години, че и доживот. Сигурен съм, че ако магистратите в Стара Загора бяха постъпили справедливо, въпреки формалните пропуски на съдебно-медицинските експертизи, никой нямаше да им направи нищо, нито да ги санкционира. Въпросът за справедливостта е първо екзистенциален, а после е въпрос на процедура. Юридическото право следва обичайното право и каквото е второто, такова ще бъде и първото.

В Новия завет е казано, че съботата е направена за човека, е на човек за съботата. Този отговор е дал самият Господ Иисус Христос на фарисеите, които са го обвинявали, че не спазва закона, защото излекувал един човек в събота, когато според старозаветните еврейски норми не е трябвало да се върши нищо.

Въпросът за формалното отношение към правото, когато ни изнася, е фундаментален за българската правосъдна система и не само за нея. Ето защо съм скептичен към всички реформи и приказки за такива.

Разбира се, че това в момента е и любимата дъвка на умните и красивите, които искат да оправдаят най-голямото предателство спрямо избирателите, извършвано в новата българска история: прегръдката на ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС е именно такова, защото хората, които гласуваха за тях, го направиха, мислейки си, че гласуват срещу мафията и олигархията. Днес Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов се прегърнаха с хората, които наричаха „мафия“ и тръгнаха заедно с тях да оправят Конституцията. И, забележете, съдебната власт. В това няма нищо справедливо, а бих добавил, че няма и нищо умно и красиво. Става дума за обикновен гьонсуратлък. И тук не мога да не се върна на съдия Гьонева, чието име в случая отговаря напълно на ситуацията.

Никаква реформа не може да промени хората, които нямат никакъв усет за другия и не ги интересува темата за неговата справедливост. Мисля, че това е една от основните причини за явлението “мутри”, което е толкова устойчиво у нас. Липсата на обща справедливост ги роди, за да защитават личния си свят, защото общ няма. Тази съдийка и нейните колеги по нищо не се различават от този феномен и, за съжаление, техният манталитет доминира в българското общество.

Тук искам да засегна и един друг аспект от този въпрос – неговата политическа употреба от умнокрасивата общност, която, пак да го кажа, използва всеки повод да отмести вниманието от своя морален фалит. Първо, тази общност си затвори очите за безобразието на съдиите и се опита да прехвърли цялата вина на прокуратурата и МВР, защото по принцип има силно лоби сред тях. В последните години „Америка за България“ наля милиони в обучението на съдии и медийното налагане на погрешната теза, че най-големият проблем на българското правораздаване е в прокуратурата и в частност в главния прокурор. Поради тази причина в медиите, издържани от „Америка за България“, скандалът в началото бе представен като проблем на досъдебното производство, а не на съда. Това ми се видя много лицемерно и недостойно за претенциите им. Другото бе опитът им да опаковат българския патриотизъм като извор на това насилие, само защото насилникът имал татуиран надпис „Свобода или смърт“ на тялото си.

Георги Господинов, който се оформя в нещо като официоз на неолибералната власт у нас и по света, дори написа патетично във Фейсбук: „Патриотизмът им татуиран, ножовете им макетни, свободата им – смърт“. Това е толкова бездарен и долнопробен опит за политическа спекулация, че ме е срам дори да го коментирам. Ще вметна само, че от години Господинов дълбае с макетно ножче по и без това тънката кора на българската литература, което го доближава много до комунистическите сатрапи на властта от казионния Съюз на писателите преди 1989 г.

Не им стигна това на т. нар. градска десница, ами за пореден път започнаха да употребяват личната трагедия, за да пробутват Истанбулската конвенция. Също много грозно. В България има достатъчно закони, които да наказват насилниците, и недостатъчно магистрати, които да прилагат законите. Случаят в Стара Загора показа именно това и никой от грантаджиите на европейски пари не може да обясни какво точно ще се промени в случая, след като в последната седмица бе изтърбушен целия Наказателен кодекс в парламента, за да се добави навсякъде словосъчетанието „и сексуална ориентация“. Това се случва при промените в Закона за домашното насилие, за което толкова много ни натискат от Европа и което трябва да пробута джендърските теми през задния вход на българското законодателство, след като Конституционният съд на България отхвърли Истанбулската конвенция.

Използването на трагедията в Стара Загора и по тази линия чупи рекордите по цинизъм и никакви шествия и социален ексхибиционизъм по темата не могат да прикрият това.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини