- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тревожен сигнал: Към момента на пазара липсват 63 медикамента (ВИДЕО)

Продаването на антибиотик без рецепта е противозаконно. Когато пациент закупи лекарства, след като сам е взел решение, че ще се лекува с тях, лишава други хора, които действително имат нужда от същите медикаменти по лекарско предписание.

Това заяви пред bTV съветникът в Министерство на здравеопазването Аркади Шарков.
„И през уикенда, включително, работихме по темата с липсващите лекарства. Утре и в сряда се очакват доставки на част от дефицитните антибиотици. В пандемията за една седмица бяха произведени 120 000 опаковки.

България има възможност да покрива нуждите на населението от тези лекарствени продукти. Произвеждаме генерици, но те са напълно съответстващи на оригиналните продукти“, посочи Шарков.
Към момента на пазара липсват 63 медикамента.

„В следващите дни ще пристигнат няколко бранда, утре ще можем да бъдем по-конкретни. В следващите месеци българските граждани ще имат достъп до лекарствата, от които имат нужда. Имали сме разговори за бърз, паралелен внос на няколко продукта, които към момента липсват – някои от тях са за респираторни заболявания, други са антибиотични. В рамките на тази седмица ще се определи с колко може да се съкрати административния срок за този внос“, посочи той.

Относно презапасяването с лекарства Аркади Шарков посочи, че фармацевтите са длъжни да изпълняват точно рецептите и ако в тях е записано лечение с една опакова от дадено лекарство, те не могат да го дадат в по-големи количества.

Проверки се правят и по тази тема, а експертът призова да се подават сигнали в случай на нередности.

 

- Реклама -

Последни новини