25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.
Категории:

Трима българи разследвани за шпионаж в полза на Русия

Специализираната прокуратурата разследва за шпионаж в полза на Русия двама служители на средно ръководно ниво на ДАНС и служител на българско министерство, различно от МВР. Това съобщиха по време на брифинг Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура, и Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Следващата седмица ще стане ясно дали има лице, на което ще бъде предявено обвинение за шпионство в полза на Руската федерация по чл. 104 от Наказателния кодекс.

Според разследващите има вероятност тези лица да са предавали информация в полза на Руската федерация непряко чрез специални технически способи. Информацията е предавана към лице, различно от изгонените руски дипломати.

„Към момента няма задържани за 24 часа, тъй като не са били налице законовите предпоставки за това. Разследваните са на средно ръководно положение в ДАНС. Не са от висшето ръководство”, каза Кръстев.

„Няма предявени постановления за привличане в качество на обвиняем. Ако има лице, привлечено в такова качество, то трябва да го разбере от нас. Към настоящия момент не можем да предоставим информация има ли обвинени и колко са те”,  добави той.

Акцията на специализираната прокуратура е започнала преди 2 дни по сигнал на ДАНС. Към момента няма задържани. От Специализираната прокуратура заявиха, че очакват ДАНС да предприеме мерки за дисциплинарното уволнение на двамата служители, разследвани за шпионаж.

Вчера в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност“, намираща се на столичния булевард „Черни връх“, започна специализирана операция срещу агенти на българското контраразузнаване.

Разследването е на Специализирана прокуратура като се оказва, че служители на ДАНС са уличени в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби, действащи в България.

Източник: Нова ТВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини