- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.8 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Три мини откриха в Черно море, две от тях до България

Три мини са открити на територията на Черно море днес сутринта – първата, близо до шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

На 28 март 2022 г. „… в сутрешните часове беше открита мина в шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница, и екипите на Подводната отбрана (SAS) в региона бяха бързо прехвърлени на мястото на инцидента“, съобщи в Twitter турското Министерство на отбраната.

„Въпросната мина беше обезопасена от екипите на SAS и беше предприета интервенция за нейното неутрализиране“, добави още министерството.

Военноморските сили (ВМС) на България ще извършат разузнаване и обследване след получен сигнал за забелязана мина в Черно море. Днес, 28 март, по данни на Морския спасителен координационен център – Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина около 06.00 часа (българско време), на около 37 морски мили изток – югоизток от нос Галата, съобщиха от МО. Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Морска мина беше открита от рибар на около 70 километра от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се отправи към мястото, за да проучи ситуацията, съобщи Romania Journal. Миночистачът „Вицеадмирал Константин Белеску“ с група водолази за разминиране на борда изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район, разположен на разстояние около 39 морски мили (70-72 км) край бреговете на Черно море срещу нос Мидия, където е съобщено за дрейфуваща морска мина, съобщиха от Министерството на националната отбрана на Румъния.

Мината е била забелязана тази сутрин от румънския риболовен кораб „Olimpus 1“, чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 08:10 часа.

В съответствие с Конвенцията за разполагане на подводни автоматично взривяващи се при допир мини е забранено поставянето им на котва, тъй като не са безопасни, ако се откачат от въжетата, с които са закрепени.

Източник: БГНЕС

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини