- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Трус от 4,8 по Рихтер край Пловдив и Асеновград

Земетресение беше усетено у нас около 15:30 часа днес. По данни на Европейския сеизмологичен център земният трус е бил с магнитуд 4,6 по Рихтер. Епицентърът е на 17 км югоизточно от Пловдив, на 3 км от Асеновград и на 146 километра от столицата, сочат данните на центъра.

По предварителни данни земетресението е с магнитуд от 4,8 по Рихтер, епицентърът е северно от Асеновград, съобщи за БНР дежурният сеизмолог от Българската академия на науките. Регистрирано е в 15:26 часа. Няма данни за пострадали и щети към момента.

Доц. Пламена Райкова от Департамента по сеизмология към БАН обясни: „Земетресението е регистрирано в района северно от Асеновград. Събитието е с магнитуд по предварителни засега данни от 4,8. Усетено е в района на Асеновград, Пловдив и близките населени места, като например Садово.

Земетресението е реализирано в сеизмогенна зона „Марица“. В исторически план можем да кажем, че тази зона се характеризира със силна сеизмичност, тъй като там през 1928 година са наблюдавани 2 силни земетресения с магнитуд над 6,5 в отстояние от 4 дни.

Хората в село Крумово, което е в непосредствена близост до епицентъра, са се изплашили много, съобщи кметът Румяна Самоковарева. По нейните думи има паднали комини и тухли от сградите на комините и читалището.

И в Садово земетресението е усетено силно, но няма данни за поражения по сградите.

В Пловдив към момента в оперативния център на РДПБЗН няма получени сигнали за нанесени щети. Два пожарни автомобила от Асеновград превантивно ще извършат обход на основни улици и булеварди в града. В социалните мрежи пловдивчани споделят, че са усетили труса силно. Има хора, които са излезли навън. Няма обаче паника, свидетелства кореспондентът на БНР.

Трусът бе усетен и в столицата. Дълбочината на земетресението е 10 км, сочат актуалните данни на Европейския сеизмологичен център.

В Пазарджик земетресението е усетено само по високите жилищни и административни сгради в града. От полицията съобщиха, че няма сигнали за щети или пострадали хора на територията на региона.

Няма данни земетресението с епицентър до Асеновград да е усетено в Ямболска област, няма и подадени сигнали в нито една от 5-те общини, съобщи областният управител Георги Чалъков

Снощи в северната ни съседка имаше земетресение със сила от 5,2 по Рихтер.

- Реклама -

Последни новини