- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.7 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Тръмп съди Хилари Клинтън за „огромна конспирация“, свързана с Русия

Президентът Доналд Дж. Тръмп хвърли бомба върху демократическия истеблишмънт, който заговорничи срещу него, за да предотврати избора му през 2016 г. В четвъртък той заведе масивен иск срещу Хилари Клинтън, Националния комитет на демократите и други, свързани с заговор „за плетене на фалшив разказ“, че е в тайно споразумение с Русия.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съди освен Хилъри Клинтън и други представители на Демократическата партия, като ги обвинява в „огромна конспирация“ и злословене по негов адрес като предприемач и поставяне под съмнение легитимността на избора му за американски държавен глава през 2016 г., съобщава Bloomberg.
Делото, заведено в четвъртък във федералния съд във Флорида, включва повече от дузина обвиняеми, много от които отдавна са описвани от някои медии като врагове на Тръмп. Освен Клинтън изпъкват имената на бившия директор на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми, председателят на кампанията на Клинтън Джон Подеста и бившият агент на британското разузнаване Кристофър Стийл.
Макар и много необичайно от правна гледна точка, делото до голяма степен отразява теми, познати от речите и публичните изявления на Тръмп. Той заведе дело по устав, който обикновено се използва срещу организираната престъпност.
„Обвиняемите, заслепени от политическа амбиция, организираха злонамерен заговор за разпространение на явно невярна и вредна информация за Доналд Дж. Тръмп и неговата кампания, всичко това с надеждата да унищожат живота му, политическата му кариера и да фалшифицират президентските избори през 2016 г. в подкрепа на Хилъри Клинтън“, твърди Тръмп в съдебния документ.

Това е поредният сблъсък с американското правосъдие за Хилъри Клинтън, която през 2018 г. беше разследвана от Министерството на правосъдието в САЩ с цел да се изясни дали фондацията на семейство Клинтън е получавала пари от спонсори в замяна на политически услуги или е извършвала други незаконни дейности в периода, когато Хилари Клинтън беше държавен секретар на САЩ.

Темата за външна намеса в президентските избори в страната през 2016 г. остава отворена рана за Тръмп, след като в тази връзка срещу него беше започната процедура по импийчмънт, още докато беше президент. Той уволни двама служители в своя кабинет – подполковник Александър Виндман от сухопътните сили и посланик Гордън Сандланд, след като стана ясно, че са били свидетели в процеса по импийчмънт.

„Действайки съгласувано, подсъдимите злонамерено заговорничат, за да създадат фалшива новина, че техният републикански опонент, Доналд Дж. Тръмп, е в заговор с враждебен чужд суверенитет“, се посочва в документа на президента Тръмп.

Делото, заведено в Южния окръг на Флорида, търси компенсаторни и наказателни щети, надхвърлящи 24 милиона долара за разходи за защита, съдебни такси и свързани разходи.

Източник: Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини