- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Турция отива на балотаж за първи път в историята си

Обявиха официално втори тур на изборите в Турция. Преброени са 100% от бюлетините. Турция отива за първи път на балотаж за президент. Нито един от двамата кандидати – настоящият държавен глава Реджеп Ердоган и представителят на обединената опозиция – Кемал Кълъчдароглу, не успя да събере 50% от гласовете.

Реджеп Ердоган – 49.51%, Кемал Калъчдароглу – 44.88%, Синан Оган – 5.17%.

Избирателната активност е 88.92% в Турция и 52.69 в чужбина. Данните са на Висшия избирателен съвет.

И двамата претенденти обещават на избирателите си, че ще победят на втория тур.

Синан Оган, националистическият кандидат за президент на Турция, който остана трети на изборите, заяви, че може да подкрепи основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу на втори кръг само ако той се съгласи да не прави отстъпки на прокюрдска партия, предаде Ройтерс.

Оган спечели 5,7 процента от гласовете на първия кръг на президентските избори вчера. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който води в надпреварата, и кандидатът на опозицията Кемал Кълъчрадоглу ще се се явят на балотаж на 28 май.

„Ние ще се консултираме с нашите гласоподаватели за решението по отношение на балотажа. Но вече сме дали ясно да се разбере, че борбата срещу тероризма и връщането на бежанците обратно у дома са нашите червени линии“, посочва Оган в интервю за агенцията.

Според анализатори неговата подкрепа за един от двамата кандидати на втория тур може да се окаже от ключово значение, отбелязва агенцията.

Кюрдските избиратели, които формират 15-20 процента от електората, имат ключова роля в изборите в Турция. Прокюрдската Демократична партия на народите не е част от основния опозиционен алианс, но е яростен противник на Ердоган след репресиите срещу членовете й през последните години и обяви подкрепата си за Кълъчдароглу в президентската надпревара.

Оган е кандидат на алианса АТА, който обединява пет партии, начело с ръководената от него Партия на победата. Той беше изключен от Партията на националистическото действие, с която споделя еднакви националистически възгледи.

- Реклама -

Последни новини