- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тъпите и грозните

Автор: Милена ФУЧЕДЖИЕВА

Баба ми имаше един лаф, който използваше, когато си направил нещо глупаво и неправилно и после се извиниш – „Пардон рокля не прави“. Бях малка, когато го чух за пръв път, и я попитах какво означава. Жена слиза от трамвая, невнимателен мъж слиза след нея, настъпва роклята й, тя се скъсва, той казва „Пардон“. Тя гневно го поглежда и му отговаря „Пардон рокля не прави“.

За съжаление, ние сме в ситуацията, в която тригодишната безобразна политическа ситуация е роклята, а когато приятели и близки ни обясняват как са гласували за Румен Радев, ние гледаме вече дори не ядосано, защото знаем, че „пардон рокля не прави“, а с отегчение и уморена неприязън. Ми да бяхте толкова умни, колкото мислите, че сте и да бяхте гласували за другия кандидат. Всички разбрахме това, което така или иначе знаем – не сте толкова умни, нито далновидни, нито прозорливи. Ако в момента продължавате да чувствате превъзходство над „мутрата“, „тиквата“ и т.н., значи сте направо тъпи, защото Бойко Борисов ви извъртя толкова фино и елегантно политически, че е време вие да се пренесете трайно на квартира в Банкя, а той да дойде да живее на „Раковска“. Малко сте и грозни, ако трябва да бъда честна, а днес съм доста честна.

Всичко това е смешно, но и не е, защото правителството, което дойде с протестите и „бруталния отпор“ на ГЕРБ, при който леко понатупаха колко, 4–5 души, сравнено с кадрите от протестите в Израел и Париж, където си ги метат на едро с мощни полицейски водни машини, пускат им газ и т.н., то ни вкара в икономическа криза и все по-близка орбита с Русия. Петков и Василев гласуваха срещу даването на оръжие на Украйна, после отнемайкъде изгониха 70 дипломати, които се върнаха обратно под друга форма. Ето ви още един стар български израз „Мандалото хлопна“. Тоест „Късно е, либе, за китка“. Пиша това и се смея, защото народната мъдрост все пак може би надделява винаги и тези, които трябва „да си посипят главата с пепел“, продължават да смятат, че това означава да се пръскат с „Шанел“, докато „Възраждане“ ще ни обгази всички с „Тройной“. Хем грозно шише, хем отвратителна смрад. Което не попречи на мои колеги от НАТФИЗ някога, когато бяхме на бригада и изпихме всичкия алкохол, който се беше лял в индустриални количества, докато доматиТО се скапваше в лехите, но пък какво от това, при положение, че така или иначе отиваше за консерви, да изтичат донякъде и да накупят „Тройной“. Този парфюм с аромат на запарени крака на хлебарка, която никога не си пере кецовете, беше излят не в друго, а в откачен от тавана абажур, от който моите колеги, бъдещи актьори, някои от тях звезди, пиха с гордостта и апломба на съветски войници, току-що окупирали нацистка България. Беше си техен проблем какво пият и с каква гнусотия атакуват черните си дробове, нашият проблем обаче беше смрадта, която разнасяха. Два дни след това героите от тази славна битка се оригваха на „Тройной“.

Защо описвам това сега – защото отново почти ни вкараха в тази „елегантна“ действителност, в която аз лично никога повече не искам да пребивавам. И това се случи благодарение на най-умните и красивите. Какво, сега да ви наричаме тъпите и грозните ли? Не че не го заслужават в някаква степен, но това няма да промени нищо, освен ако не покажат някакъв разум около евентуалното съставяне на правителство. Румен Радев беше в ЮАР с голям български търговец на оръжия, а оттам тръгват големи кораби, натоварени с оръжие не за Украйна, а за Русия.

Междувременно тук медиите нямат време, нито мозък сериозно и в дълбочина да анализират последната изява на евентуалния бъдещ президент на Америка Доналд Тръмп, която ни засяга много пряко. CNN организира форма на предизборни срещи с кандидатите за президенти по подобие на Town Hall. Всички сме гледали в американските филми как град, село или градски район организират събирания на гражданите, в които те задават въпроси и излагат проблемите на общността, в която живеят. Много динамичен и справедлив формат, в който кметовете и управата на населените места са задължени да отговарят. От филмите виждаме как гражданите им крещят, карат им се, и е крайно време това да се въведе и тук.

Тръмп се срещна с гражданите на живо по Си Ен Ен. Знаем колко голям любимец е на твърде много хора и тук, в България, и то хора, които твърдят, че са евроатлантици, затова би било чудесно някой от тях да коментира изявлението му, че той би спрял войната между Русия и Украйна за 24 часа. Как точно това ще стане, никой от клетите му фенове не ги интересува. Тях ги интересува информацията, която той сподели с тях, че Америка е дала 197 милиарда за въоръжаване на Украйна, а Европа само 20 милиарда. Преведено на езика на американския избирател, това означава, че той, данъкоплатецът, обикновен човек, едва свързващ двата края, е поел цялата финансова тежест за една война на хиляди километри разстояние, която изобщо не го засяга, а европейците щракат с пръсти и си живеят живота, при положение, че войната е „тяхна“, защото е близо. Тръмп манипулира не само американския данъкоплатец, но и българските избиратели, които смятат, че Русия трябва да си получи териториите, Украйна да е половин руска и Путин да е свободен след това да се насочи към прибалтийските републики, а ние сме му „в кърпа вързани“. „В кърпа вързани“ – бедняшки израз за добро опаковане, от което не можеш да мръднеш. Куфар Луи Вюитон не върши същата работа, той става за трупове.

Тръмп е популист и приятел на Путин, който е готов на всичко, за да спечели изборите. Това всичко за нас означава, че ние оставаме в руската сфера на влияние, защото на Тръмп му е през левия крачол какво се случва с България. Тръмп е добър приятел и на Костадин Костадинов от „Възраждане“. Другото е, че е много добър „приятел“ и на жените, подкрепящ законодателството, свързано със забраната на абортите.

След този Town Hall имаше голямо възмущение за начина по който CNN всъщност са поставили Тръмп в позицията на рок звезда. Аплаузите и смехът на феновете му бяха постоянни. Беше трудно да не се ядосаш, гледайки как интервюиращата го журналистка Кейтлан Колинс, която се държеше цивилизовано, не успяваше да го контрира както той заслужава, въпреки че обори поредните му лъжливи твърдения, че изборите са били фалшифицирани. Освен това Тръмп отново излъга, че 51 агента от службите са написали в писмо, в което са доказали фалшифицирането на изборите. Беше и достатъчно нагъл, за да твърди, че Нанси Пелоси е отговаряла за сигурността и не е извикала Националната гвардия по време на нападението върху Капитолия на 6 януари.

За съжаление, резултатът от изявата му по Си Ен Ен е, че те не са имали подобен рейтинг от много отдавна. Предаването е гледано от 3.3 милиона зрители. Изводите от всичко това не са в полза на демокрацията в Америка, нито тук, нито по света. Не е никак невъзможно Тръмп да спечели изборите. Убедихме се през 2016 г. когато си легнахме спокойни и сигурни, че Хилъри Клинтън ще е новият президент на САЩ, а като се събудихме се оказа, че е Доналд Тръмп. Медиите бяха изпаднали в познатата ни самовлюбена самозаблуда, подобна на тази на „тъпите и грозните“. Сега обаче вече не могат да си го позволят, защото заплахата е ясна и тя не идва само от домашния им политически продукт, а и отвън. Русия, Китай, Индия и други, искат да въведат нова политическа глобална хегемония и да убият долара. Геополитически това не е добре за България, колкото и далече да е Америка. Или поне не е добре за хората, които държат на свободата на словото и на нещо подобно на демокрация, при която несъгласните с управлението на една държава не ги изпращат в Сибир, или в нашия случай в едно ново Белене. Тук вече не става въпрос за комунизъм и анти-комунизъм, нито за ляво и дясно, а за преструктурирането на целия свят ако Тръмп отново се върне на власт.

На фона на всеобщата лудост изобщо не питаме какво правеше в България Хлъзгавия Били, Бил Клинтън. Дотук ли я добута, красавецо, макар и стар? Следващата крачка е да му платят за един български Town Hall в чинията на Бузлуджа, в който да дебатира с Костадин Костадинов за бъдещето на света. „Всичкото Мара втасала, Клинтън поканила“. Древно-шопска поговорка, изречена от Тангра пред гроба на Бастет в Странджа и реализирана от местен контактьор бизнесмен.

- Реклама -

Последни новини