spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София
Категории:

Отравяне с хлороформ убило швейцареца Ланге

Избрано


Убитият Удо Ланге

Окръжният съд в Перник остави в ареста задържания за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге в пернишкото село Кладница Борислав Панев. Съдия Калин Баталски мотивира решението си със събраните доказателства, според които Панев няколко месеца е планирал убийството.

„Определението на съда ще го обжалвам в определения срок, мотивите, ще бъдат на базата, на които е пивлечен като обвиняем. – Какви са противоречията в показанията? – Както казах в залата, те са диаметрално противоположни. – Записи от кои камери? – От тези, които доказват къде е бил в деня на убийството“, каза Детелина Попова – адвокат.

За целта се е снабдил със специално оръжие „Тейзър“ и хлороформ с висока концентрация. Така в деня на убийството в гаража Панев е привел Ланге в безпомощно състояние, прострелвайки го с Тейзера от близко разстояние във врата, като по това време е притискал носа и устата на жертвата с памук, напоен с голямо количество хлороформ.

Обвиняемият за убийството на Удо Ланге Борислав Панев заяви пред съда, че не е извършвал никакво престъпление и поиска да не бъде оставян в ареста. Адвокатката му пледира, че обвинението се базира само на показанията на Елизабет Ланге, съпруга на убития бизнесмен. Те били дадени на 14 август, след като Елизабет е била задържана от МВР в продължение на 14 часа. При този разпит тя е дала диаметрално противоположни на показанията, дадени от нея на 12 август, ден след убийството на Удо Ланге.

„Причината е отравяне. Да, има наранявания на белия дроб, има счупени ребра, за съжаление това наистина е много тежък случай, изключително тежка ситуация се е получила. Това е работно обвинение, събират се доказателства за умишлено причинена смърт“, заяви Аделина Алексиева – зам.-окръжен прокурор на Перник.

Прокуратурата подкрепи искането си с факта, че според доказателствата именно Борислав Панев умишлено е убил Удо Ланге. В дома на Панев били намерени доказателства за съпричастността му към престъплението. Притежавал и боеприпаси, за които нямал разрешение. Панев вече е осъждан за обсебване, измама и длъжностно присвояване в големи размери.

Според заключението на съдебно-медицинската експертиза причина за смъртта на Удо Ланге е отравяне с хлороформ.

Според разследващите 57-годишният Борислав Панев е близък на семейството и има лични и професионални отношения със съпругата на жертвата Елизабет Ланге. От няколко години той е работил за семейния бизнес на Ланге, свързан с двете пекарни на семейството.

Източник: БНТ

Последни новини