- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.7 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Увеличава се таванът за компенсации на бизнеса заради скъпия ток

Увеличава се таванът за компенсации на бизнеса заради скъпия ток – от 250 на 300 лв. Това обяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на МС. Правителството ще вземе мерки, за да се справи с високата инфлация, увери министър-председателят.

Освен това ЕК ще обсъди предложението на България всички страни съвместно да купуват газ. Страната ни е предложила и намаляване на акциза за горивата.

„Имаме много точки за обсъждане. Фокусът на няколко от тях са във връзка с високите цени. Те са на база на високите цени на горивата на световните пазари. Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим, доколкото можем с инфлацията отвън. Искам да ви уведомя, че ЕК прие за дискусия няколко наши предложения. Първо – съвместно да закупуваме газа през един преговорен екип, за да стигнем до по-добри нива на газа. Второ – ако цената, която се договори е над 50 евро на мегаватчас, да направим солидарен механизъм заедно да намалим тези нива, за да постигнем по-добра цена. Трето – координирано намаляване на акциза за горива.  Четвърто – засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да сме сигурни, че имаме втори сценарий, независимо от Украйна и задължително пълнене на газохранилищата на 90 преди следващата зима“, обясни Петков.

 

 

Източник: Нова

кадър: Нова

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини