- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Уволниха Александър Морфов от Народния театър

Александър Морфов е уволнен от Народния театър. За това съобщи съпругата му Рени Врангова във фейсбук профила си.

„Александър Морфов е официално дисциплинарно уволнен. Да живее Александър Морфов!“, пише Врангова.

„Мои приятели ми съобщиха, че са прочели някъде за това, аз нямам никаква идея. Отдавна очаквам да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост, Васил Василев поради явната нетърпимост между творческата и административната идея за управление на театъра. Закриването на бройката „главен режисьор“ означава, че ще бъда съкратен и уволнен от театъра“, заяви Александър Морфов вчера.

Той каза, че не знае за готвената нова управленска структура на институцията, според която неговата длъжност на главен режисьор ще отпадне.

Оставката на Велислава Кръстева е от утре, 1 март.

Кръстева сама съобщи в своя Фейсбук профил, че от 1 март не е част от екипа на Народния театър „Иван Вазов“. Тя е придружила съобщението си с известен библейски цитат от Еклесиаст: „Има време за всяко нещо и определено време за всяко намерение под небето: време за раждане и време за умиране; време за насаждане и време за изкореняване на насаденото; време за убиване и време за изцеляване; време за събаряне и време за градене; време за плачене и време за смеене; време за жалеене и време за танцуване; време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане; време за търсене и време за изгубване; време за пазене и време за изхвърляне; време за късане и време за шиене; време за мълчане и време за говорене; време за обичане и време за мразене; време за война и време за мир.“

Пред „Дневник“ Велислава Кръстева е потвърдила, че напускането й няма нищо общо с коментираната в последните дни нова управленска структура на трупата.

Според сайта „Площад Славейков“ мотивът за уволнение на режисьора е „уронване на престижа на директора“. Заповедта за уволнение му е била връчена днес. Ден по-рано пред БНР Морфов коментира, че решението да бъде „изчистен“ от театъра е взето отдавна.

От три дни директорът Васил Василев остава неоткриваем за медиите, както и за принципала на Народния театър – Министерство на културата. „Сега“ също го търси безуспешно.

Конфликтът между Велислава Кръстева и Александър Морфов стана публично достояние през октомври м.г. Вратата на кабинета на Кръстева осъмна с надписи „ДПС“, „Изчезвай“ и „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“, а Морфов се призна за извършител на деянието. И двамата бяха назначени по-рано през 2022 г. от новоизбрания с конкурс директор на Народния театър Васил Василев. Морфов бе поканен като главен режисьор, а Кръстева завеждаше отдел „Връзки с обществеността“ в академичната трупа.

Размяната на остри реплики продължи чрез медиите, а през януари т.г. Морфов надраска и вратата на директора. Конфликтът доведе до разкол в първата ни трупа. По-голяма част от актьорите подкрепиха Васил Василев, който на няколко пъти бе посочван от предишния служебен министър на културата Велислав Минеков като заслужаващ крайна дисциплинарна мярка заради политическото според него назначение на Кръстева, за непредоставяне на документация за външни фирми, с които Народният театър работи, и т.н. Те направиха подписка в подкрепа на директора, поискаха оставката на Минеков и дори се обърнаха към президента Румен Радев, за да го призоват като медиатор в конфликта.

 

Очаквайте подробности

Снимка: Фейсбук

- Реклама -

Последни новини