- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Удар под кръста за част от пенсионерите

Удар под кръста за част от пенсионерите. Докато в масовия случай месечните пари се увеличават, за хората, които са осигурени и в частен фонд, ситуацията е различна. Хората, които излизат в пенсия след 1 юли, може да бъдат ощетени с 60 лв. и да взимат по-малко пари.

Новите пенсионери ще бъдат ощетени с 60 лв. на месец и може да взимат по-малки пенсии от тези на излезлите в пенсия преди тях. Това стана ясно на заседание на Националния съвет на тристранно сътрудничество.

Проблемът идва от там, че в момента пенсионерите получават добавка от 60 лв. към пенсиите си. А управляващите предлагат от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 10%, а след това към тях да се добавят тези 60 лв. и добавката да стане част от пенсията. Но пенсиите на хората, които излизат в пенсия след 1 юли, ще се определят по стандартната формула на база стаж и възраст. За тях не се предвижда да има допълнителни 60 лв. и реално ще получат по-малко пари от хората, които са се пенсионирали няколко месеца по-рано. Социалният министър Георги Гьоков призна за проблема, но не се ангажира, че ще бъде намерено решение.

От КНСБ обясниха, че добавките от 60 лв. не трябва да влизат в пенсиите, защото така се губи връзката между плащаните осигуровки и размера на пенсията. Според БСК предложените начини за осъвременяване на пенсиите не са придружени с анализи. “Няма абсолютно никаква логика, почиваща на принципите на социалното осигуряване освен политически дивидент, добавките да бъдат включвани в размера на пенсията, доколкото не са определени на база на осигурителен принос”, посочват от БСК.

Минималната заплата няма да се увеличава от 1 юли, заяви министърът на финансите Асен Василев. Но за 2023 г. минималната заплата да бъде 50% от средната искат от синдикалните организации. Ако това стане, минималната заплата трябва да е поне 800 лв.

Сред предложенията на правителството е да бъде даван бонус от 10% от допълнителните приходи за бюджета на хора, предоставили информация за укриване на доходи. Това обаче може да доведе до лавина от сигнали до НАП и дори да затрудни работата на данъчните, защото в желание да спечелят някой лев хората може да подават сигнали и за дребни нарушения за по няколкостотин лева, които данъчните ще трябва да проверяват.

Пенсията за осигурителен стаж и възраст ще бъде намалявана с 9-10 на сто за хора, които са осигурени и в частен универсален фонд и навършват години за пенсиониране в периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. Причината за това е, че част от вноските им за пенсия не са отивали във фонд “Пенсии” на държавното обществено осигуряване (ДОО), а в частния фонд. Намалението е строго индивидуално и зависи от конкретната трудова история на всеки човек.

Хората, които навършват години за пенсиониране в периода от началото 2022 г. до края на 2025 г., могат да изберат да прехвърлят натрупаните си пари в универсалния пенсионен фонд (УПФ) в държавния фонд “Пенсии” до една година преди достигането на пенсионна възраст, гласи Кодексът за социално осигуряване.

Намалението на държавната пенсия за хората, които са осигурени и в УПФ се променя всяка година. С течение на времето процентът на намаление плавно ще расте, защото ще се пенсионират хора, за които все по-голяма част от общия им трудов стаж са осигурявани и в двата задължителни стълба на пенсионната система – в държавното обществено осигуряване и в УПФ.

В момента намалението е около 10 на сто. След 2031 г. то ще надхвърли 15%, а след 2036 г. ще достигне 19%. След 2040 г. намалението на държавната пенсия ще надхвърли 20%, а след 2050 г. ще се задържи на нива около 25 на сто. Това ще се случи, ако осигуровките за двата стълба на пенсионната система останат непроменени.

Затова хората трябва внимателно да преценят кое им е по-изгодно – да взимат две пенсии – от държавната хазна и от частния фонд, или да прехвърлят парите си от УПФ във фонд “Пенсии” и да получават само държавна пенсия.

- Реклама -

Последни новини