24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Уилям и Хари – наследникът на короната и резервният играч

Автор: Ивет САВОВА

Смъртта на кралица Елизабет II разтърси света и донесе дълбока скръб на Великобритания, но именно вследствие на нея се случи истинско чудо в кралското семейство. След няколко години на дълбок разрив, принцовете Уилям и Хари се събраха. Двамата, заедно със съпругите си Кейт и Меган, се събраха в Уиндзор, за да се срещнат с опечалени поданици на кралицата.

Новите принц и принцеса на Уелс и херцозите на Съсекс пристигнаха и си тръгнаха с една кола. Братята се появиха за първи път заедно след погребението на техния дядо, принц Филип, през април 2021 година. Според английски издания, човекът, подал ръка за общата изява, бил Уилям. Новият принц на Уелс написал съобщение на Хари със запитване дали с Меган искат да се присъединят към него и Кейт и да бъдат заедно в памет на баба си. Видно е, че отговорът е бил положителен.

Появата на „великолепната четворка“, както някога английската преса нарича двете двойки, вдъхна надежда, че те най-после ще стопят ледовете помежду си. Цинично или не, мнозина се надяват, че смъртта на баба им ще сплоти Уилям и Хари. Трудно е да се каже обаче дали това наистина ще се случи. Дори и по време на обиколката пред Уиндзор се забеляза, че между двете двойки има напрежение, макар те да се опитваха да го прикриват. В социалните мрежи оживено се коментират погледите, които четиримата си разменят, жестовете и езикът на тялото им.

През последните три години Уилям, Хари, Кейт и Меган издълбаха дълбока пропаст помежду си, която трудно ще бъде запълнена толкова лесно. А не чак толкова отдавна Уилям и Хари бяха надеждата, че ще се превърнат в новата вълна, която ще влее свеж въздух в монархията. Дълго време синовете на крал Чарлз III и Даяна се радваха на всенародната обич, но от 3 години насам личната им вражда успя да раздели обществото. Причините за нея изглежда са много по-дълбоки от тривиалната версия за хубавата Меган.

 

Лошото и доброто момче на монархията

По-малкият от дете осъзнава, че съдбата му е отредила винаги да бъде вторият

Мнозина смятат, че ябълката на раздора в отношенията между Уилям и Хари е Меган Маркъл. Действително след нейната поява в живота на по-малкия принц, между братята зейнаха куп противоречия. Само че кралски източници и биографи твърдят, че различията помежду им имат дълга история и започват още в детските им години.

През 2020 година, в началото на която Меган и Хари обявиха, че напускат кралското семейство, писателят Робърт Лейси издава книгата „Братска битка: Уилям и Хари – приятелството и враждите“, в която прави ретроспекция за отношенията в монархическите семейства. Според Лейси, един от важните моменти е кое от децата ще наследи трона и кое не. Ролите на „наследник“ и на „резервен играч“ винаги са оказвали влияние върху връзката между братя и сестри. Включително и в тази между Уилям и Хари. „Някои от фактите ме удивиха и дори разплакаха. Конфликт между „наследника“ и „резервния“ има във всяко поколение на кралското семейство, но за първи път той е толкова дълбок“, пише Робърт Лейси, който още през 1977 г. Издава книга за живота на кралица Елизабет, а освен това е и консултант на сериала на „Нетфликс“ – „Короната“.

Хари от малък осъзнава разликите между него и брат му, причинени от съдбата. Бивш бодигард на кралското семейство разказва случка, при която момчетата и Даяна пътуват заедно в кола, а той ги придружава. Принцовете седят на задната седалка и спорят. Изведнъж Хари казва: „Уилям, един ден ти ще си крал, а аз не, ето защо мога да правя каквото си искам“. Принцеса Даяна не успява да скрие смущението си в този момент, вероятно прогнозирайки как ще се развият отношенията между двамата.

Братята имат сложна връзка и с баща си, настоящият крал Чарлз III. През 1995-а, когато Хари е едва на 11, майка му признава, че е имала извънбрачна връзка с британския офицер от кавалерията Джеймс Хюит между 1986 и 1991 г. Следва голям скандал и дори се пораждат публични съмнения, че Хари не е син на Чарлз. Медиите са безпощадни. Постоянно нищят темата, пускат снимки на Джеймс и Чарлз и сравняват на кого от двамата Хари прилича повече. Този момент със сигурност повлиява драматично на 11-годишното момче. Докато батко му никога не преминава през подобна сложна ситуация.

Уилям винаги е бил по-обран в публичните си изяви и коментари. Дори когато става дума за майка им, по-емоционалният от двамата е Хари. Принцът на Уелс много по-рядко си позволява да говори за Даяна, за смъртта й и за трагедията, която преживяват с брат му. „Майка ми току-що беше загинала, а аз трябваше да вървя зад ковчега ѝ, заобиколен от хиляди хора, които ме гледаха. Не мисля, че някое дете трябва да бъде принуждавано да прави това при никакви обстоятелства“, признава Хари. Погребението на Даяна е само 10 дена преди малкият принц да навърши 13. Върху ковчега на майка си момчето оставя плик с надпис: „На мама“.

Още в тийнейджърските години си личи, че Уилям и Хари коренно се различават и по характерите. На 16 по-малкият от двамата се проявява като „лошо“ момче – хващат го да пие и да пуши марихуана. През 2005 г. принцът навлича нацистка униформа на парти. Разбира се, след това е принуден публично да се извини.

Хари навършва двайсет, не се кротва. На 27 в Хърватия се налива с алкохол и скача облечен в басейн. Големият скандал избухва на следващата година, когато в Лас Вегас е домакин на гола игра на билярд и лъсва, както майка го е родила, заобиколен от голи момичета. Поданиците са шокирани.

Уилям е пълна противоположност и е сред малцината от кралското семейство, които не са се забърквали в скандали. Минава спокойно дори през тийнейджърските години, никога не се оплаква от задълженията си като представител на монархията и не бяга от отговорностите, които короната му вменява. Макар че любовната му история с Кейт в началото не тръгва по мед и масло скоро нещата си идват на мястото. Уилям винаги е бил доброто момче на Бъкингамския дворец, който знае, че един ден ще бъде крал на Англия.

 

Хубавата Меган – Троянският кон в семейството

Слух, че тормози помощници в двореца, разпалва ожесточен спор между синовете на Чарлз и Даяна

Отношенията между Уилям и Хари се делят на преди и след появата на Меган Маркъл. Независимо от своите немалки различия, преди нея двамата винаги публично са демонстрирали братска близост и сплотеност. Дори когато Уилям се жени за Кейт, тримата редовно се появяват публично,      изпълнявайки монархическите си ангажименти. През 2016 г. Хари започва връзката си с Меган – разведена актриса от Америка, която е с три години по-голяма от него. Биографията й изобщо не съответства на неговото потекло и на традициите, към които Уилям и Кейт строго се придържат.

Още в началото на аферата си Хари и Меган показват, че няма да следват правила. Един от първите сериозни разриви между братята се случва именно заради тази връзка. Уилям се опитва на напътства Хари да не прибързва толкова с „това момиче“. По-малкият брат се дразни от наставническия тон на брат си и започва да прави всичко напук. В крайна сметка се жени за Меган Маркъл през 2018 г., а Уилям става кум.

Няколко месеца след сватбата положението сериозно се влошава. Старши помощник в двореца обвинява херцогинята на Съсекс в тормоз. Твърдения, които вбесяват Уилям и водят до ожесточен спор между двамата братя. Хари, разбира се, защитава съпругата си. Уилям, обаче, е на мнение, че твърденията само имат за цел да дискредитират Меган. Страстите са нажежени и скоро младото семейство се мести от къщата в Нотингам, която е част от двореца Кенсингтън, в Уиндзор. Междувременно, се появяват все повече информации, че Кейт и Меган имат сериозни противоречия. Твърди се, че съпругата на Уилям от самото начало е проявявала открита резервираност към американката.

Следват няколко на пръв поглед дребни прояви на незачитане на традициите, които по всяка вероятност не са се понравили на Уилям. В началото на 2020 г. Хари и Меган обявяват, че се отделят от кралското семейство, искат да са финансово независими и ще живеят в Америка. Но не това предизвика истинско земетресение в английския кралски двор, а последвалите публични разкрития на двойката и най-вече изповедта пред Опра Уинфри. Пред нея те признават, че Меган се е чувствала изключително зле в Англия, обвиняват кралското семейство в расизъм и бездушно отношение. Маркъл не пропусна да коментира с негативен оттенък и Кейт Мидълтън, а Хари се оплака, че баща му е спрял финансирането му. Уилям реагира светкавично. Защитава фамилията и ясно показа, че не е съгласен с твърденията на брат си и снаха си.

От този момент медиите не спират да коментират отношенията им и да броят дните и месеците, през които те дори не си говорят. Бртята се появяват заедно на няколко събития, но комуникацията помежду им е по-скоро служебна. През миналата есен Уилям нанася тежък удар на Хари и Меган. Според кореспондента на NBC за кралските особи Нийл Шон, той налага вето на идеята кръщенето на Лилибет, второто дете на брат му, да се случи в църквата „Сейнт Джордж“ в Уиндзор.

Хари обвинява Уилям, че не го е подкрепил в трудни моменти след брака му, а по-големият брат смята, че двойката не е проявила присъщата за кралското семейство отговорност. Напада Хари, че вади пред медиите проблеми, които би трябвало да се решават само между членовете на семейството. Затова днес повечето хора са скептични, че братята може да забравят дрязгите и да се подкрепят както в годините, когато вървят заедно след ковчега на майка си.

 

Херцогът на Съсекс готви сензационни мемоари

Книгата трябва да излезе в края на годината, очаква се да е атака срещу Камила

Отдавна е известно, че принц Хари подготвя сензационни мемоари, в които да разкаже всичко за семейството си – за тежкия развод на своите родители, как се е отразила смъртта на майка му и защо е решил да се откаже да служи на короната. Очакванията са книгата сериозно да засегне и съпругата на баща му Камила, която вече е кралица-консорт.

По първоначален план, мемоарите трябва да излязат в края на тази година, но обнародването й ще бъде забавено заради смъртта на Елизабет, той като моментът е крайно неподходящ за ваденето на пикантни тайни от кралския двор. Мнозина дори са на мнение, че Хари трябва да се откаже от публикуването на мемоарите, които и без това ще разклатят устоите на монархията във време, когато мнозина се питат дали тя не е вече анахронизъм.

Близки до Хари обаче смятат, че той все пак ще публикува мемоарите, защото такова е желанието на Меган. Възможно е обаче да бъдат написани нови глави за периода след смъртта на кралица, а някои спомени може и да отпаднат. Книгата във всички случаи ще разбуни духовете на Острова и ще усложни още повече отношенията на Хари със семейството му. „Той трябва да реши как иска да бъде възприеман. При наличието на нов крал е естествено да бъде предан на баща си, който много го обича. Нима има по-добър начин да покажеш своята преданост от това да отложиш завинаги мемоарите“, коментират жители на Острова.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини