- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Украинецът, опитал да убие Алексей Петров, поиска да излезе предсрочно

Украинецът Роман Логвиненко, осъден на 10 г. затвор за опит за убийство на бившия агент на ДАНС Алексей Петров, поиска да излезе предсрочно на свобода. Той е подал искането си до Софийски градски съд, но получи отказ, като решението не е окончателно и може да се обжалва, съобщава Lupa.bg.

Логвиненко бе признат за виновен, че от пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в съучастие като подбудител и помагач с трима души, умишлено склонил чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров. Обещавал е 200 000 евро на извършителите и помагача, за да умъртвят Петров. Набавил е парични средства и два броя гранатомети. Давал е съвети и разяснения, организирал е следенето на Петров и е набавил леките автомобили.

На 29 октомври 2015 г. около 08:35 ч. в столичния кв. „Кръстова вада“ беше направен опит за умишлено убийство на Алексей Петров и неговия шофьор Стефан Борисов. Автомобилът им беше обстрелван от гранатомети. Колата е била бронирана и снарядите не са проникнали.

Пред съда украинецът обяснил, че иска да излезе предсрочно на свобода, за да се прибере при жена си и трите им деца в Кривой рог. Остават му да излежи около 2 г. и 6 месеца.

„От наложените ми 10 години съм изтърпял повече от 2/3. След като получих присъдата, веднага започнах да работя. Завърших курсове по български език, по компютърна грамотност. Аз съм гражданин на Украйна. През цялото това време вероятно някой си мисли, че тук ми е по-леко, но не е така. На мен ми е два пъти по-тежко, защото имам жена и три деца, и двама внуци в Украйна, а майка ми е на 82 години. Всички биха искали да получат моята грижа и моето внимание. За последните два месеца във войната загинаха двама мои роднини. На техните семейства също би трябвало някой да помага от моя страна. Мисля, че целият свят разбира тази ситуация. В СЦЗ няма нито един украинец, освен мен“, е казал пред съда Логвиненко. Съпругата му работила в „Бърза помощ“, но не може да напусне страната, защото е военизирана.

Затворническата администрация и прокуратурата обаче са против предсрочното му освобождаване, защото отскоро е в затворническото общежитие в Казичене и е необходимо да се проследи поведението му при условията на смекчен режим.

- Реклама -

Последни новини