11.1 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Украински свещеник е застрелян невъоръжен, вдигнал кръста над главата си

Ростислав Дундаренко (вляво) със свещеника Павло Найденов и Серхий Цома (вдясно)

В Украйна тече процес на документиране на хиляди инциденти, за които се смята, че нарушават международното право за водене на война – заяви главният прокурор на страната Ирина Венедиктова. Към 24 март са документирани 2472 случая. Би Би Си разказва днес за един от тях – убийството на свещеник, като случай, при който има подозрение за извършено военно престъпление.

Беше изминала малко повече от седмица от нахлуването на Русия в Украйна. Доброволци – съседи и приятели – от малкото село Яснохородка, на 40 км западно от Киев, бяха заели позиции на контролно-пропускателния пункт, охраняващ входа на общината. Сраженията между руските и украинските сили вече бяха ожесточени. В цялата страна на входовете на градове и села има контролно-пропускателни пунктове, обслужвани предимно от местни доброволци, които не са преминавали през официално военно обучение.

Следобеда на 5 март селският свещеник Ростислав Дударенко е на КПП в Яснохородка. Задачата му е да проверява приближаващите се превозни средства. Но той е там и за да предложи на групата доброволци духовна подкрепа.

Облечен е в цивилни дрехи, когато ги нападат.

Оцелелият Юхим (името е променено) разказва пред Би Би Си, че е бил на КПП с Дударенко и още 10-ина души, когато научили, че три руски танка са преминали през селото. Групата решава да се скрие в гората, готова да се изправи срещу тях, ако се наложи. Когато приближават контролно-пропускателния пункт, руските войски започват „да стрелят във всички посоки“, разказва Юхим. „Когато разбраха, че се крием в тревата, те излязоха от пътя, за да ни прегазят с танкове“. Танковете са се върнали обратно на пътя, когато Дударенко решил да се укрие.

„Видях как Ростислав вдигна кръста над главата си, стана от укритието си, крещейки нещо, и тръгна към тях. Може би искаше да ги спре. Опитах се да го извикам.“

Чули се изстрели по посока към свещеника. „И това беше всичко. Той направи само няколко крачки и падна.“

Юхим е прострелян и ранен, но спасен, защото в този момент са пристигнали украински части, за да изтласкат руските назад.

Доброволческата група, към която се е присъединил 45-годишният Дударенко, не е имала военен статут.

Друг доброволец – Едуард (истинското му име е друго) – няколко души са имали известна военна подготовка поради опита си в дългогодишния конфликт в Донбас. Някои от тях са били любители ловци. Повечето са били на възраст над 50 години. Едуард бил разположен на друг КПП и пристигнал, когато руските танкове се отдалечавали. Видял тела на пътя. Сред тях били Дударенко и неговият помощник. И двамата не са били въоръжени. Там били телата на още трима доброволци.

Дударенко е единствено дете. „Той искаше да защити всички – казва майка му Надежда пред британската медия. – Опитах се да го разубедя, но не можех да споря с него.“

 

Източник: OFFNews

 

Последни новини

- Реклама -