- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Украинците премахнаха паметник на Освободителя на Киев и герой от Втората световна война

Най-големият паметник на главнокомандващия на съветските войски по време на освобождението на Киев от нацистките войски през Втората световна война бе премахнат от мястото му в украинската столица Киев, предаде ДПА.

Статуята на генерал  Николай Ватутин е демонтирана от Мариинския парк и преместена в музея на авиацията, съобщиха градските власти.

Освен това повече от 30 улици и площади са били преименувани. Например „Площадът на победата“, чието име бе посветено на съветската победа във Втората световна война, отново носи „историческото си име“  „Галицки площад“, заяви кметът Виталий Кличко. „Проспектът на победата“ пък е преименуван на „Брестки проспект“.

Киев е освободен от продължилата малко над две години нацистка окупация от Първи украински фронт на 6 ноември 1943 година, припомня ДПА.

Още от 2014 г., когато Русия нахлу на украинска територия и анексира Кримския полуостров, съветските паметници бяха премахнати и улиците бяха преименувани в рамките на т.нар. „декомунизация“ и „дерусификация“ на Украйна.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини