- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Украинците успяха да освободят Змийския остров

Избрано

Украинските военни успяха да освободят ключовия Змийски остров. „През нощта, ракетните и артилерийските формирования успешно проведоха поредния етап от военната операция по Змийския отстров. В резултат на това противникът евакуира остатъците от гарнизона си с два скоростни катера и вероятно напусна острова.

Сега островът е обзет от пожари, чуват се взривове. Окончателните резултати от операцията се проверяват“, съобщи Оперативното командване „Юг“. Това е финалът на серия от ракетни удари към острова, нанесени от въоръжените сили на Украйна. Масираната атака започна на 20 юни, като всеки ден бе унищожавана техника на противника и бяха блокирани опитите му да укрепи отслабените си позиции там.

Малко по-късно руското министерство на отбраната потвърди напускането на острова, като представи това като акт на „добра воля“, тъй като военните били изпълнили задачите си на острова. „На международната общност бе демонстрирано, че Русия не препятства усилията на ООН за организиране на хуманитарен коридор за извозване на селскостопанската продукция от територията на Украйна. Това решение няма да позволи на Киев да спекулира на тема надигаща се продоволствена криза, позовавайки се невъзможността да се изнася зърно заради тоталния контрол на Русия върху северо-западните части на Черно море. Сега думата има украинската страна, която продължава да не разминира крайбрежието на Черно море“, се казва в изявление на руското МО.

Същите формулировки руските военни използваха при отстъплението си от северните части на Украйна (Киевска, Черниговска и Сумска области), където претърпяха тежки военни поражения.

Змийският остров, който е на около 200 километра южно от Одеса, предлага възможност за контрол на цялото мореплаване около най-големия украински пристанищен град. Завземайки острова, Русия бе в състояние да блокира целия износ на стоки от пристанището на Одеса. Змийският остров може да служи и като плацдарм, като място за разполагане на средства за огнева подкрепа и радиолокационна база. Островът е така разположен, че оттам могат да се контролират въздушното и морското пространства не само около Одеска област, но и на Молдова, Румъния и Приднестровието.

Русия успя да превземи острова още в началото на войната въпреки героичната съпротива на украинските граничари. Спешно започна и прехвърлянето на техника. Въпреки загубата на кораба „Москва“ и заплахата от украински противокорабни ракети, руските военни не се отказваха от идеята и за десантна операция на украинското крайбрежие.

Украинският президент Володимир Зеленски отново подчерта, че украинската армия се намира в много трудна ситуация в Донбас, в района на градовете Лисичанск, Авдеевка, Артемовск (Бахмут), съобщава БГНЕС.

„Също така в Донбас, Лисичанск, Авдеевка, общините в посока Бахмут – ситуацията там остава много трудна и много тежка“, каза Зеленски във видеообръщение в Телеграм.

Украинският президент заяви, че властите на страната правят всичко възможно да получат модерни артилерийски системи от западните съюзници, за да „отговорят правилно“ на настъплението на войските на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), действащи с подкрепата на руските въоръжени сили.Първите руски бойци от специалните части влязоха в Лисичанск, заяви в сряда чеченският президент Рамзан Кадиров, като отбеляза, че градът „скоро ще бъде освободен от украинските окупатори“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини