spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София
Категории:

Украйна не пое отговорност за експлозиите в Крим

Избрано

 

Украинските сили официално не са поели отговорност за експлозиите в Крим, съобщава базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че анонимен високопоставен украински представител е казал за изданието, че взривовете около Джанкой са били организирани от „елитно украинско подразделение, действащо зад вражеските линии“, но нито един украински представител не е обявил, че Украйна поема отговорност за тях.

Руското министерство на отбраната излезе с изявление, наричайки експлозиите „резултат от саботаж“.

Според института украински удар по логистични мишени в Крим, който е суверенна територия на Украйна, няма да наруши ангажиментите на Киев към западните партньори за използването на доставените от Запада оръжия на украинска територия или позицията на САЩ за правото на Украйна да използва сила, за да си върне територии, включително райони превзети от Русия през 2014 г.

Няма индикации, че украинските сили са използвали доставени от САЩ оръжия при последните удари в Крим и е малко вероятно да са го направили, тъй като мишените са доста извън обхвата на предоставените от Вашингтон системи, посочват анализаторите.

Атаките срещу руски позиции в и около Крим вероятно са част от цялостната контраофанзива на Украйна за връщане на контрола върху западния бряг на река Днепър.

Кремъл продължава с усилията си прикрие предполагаемо максималистичните си цели в Украйна. Институтът за изследване на войната смята, че стратегическите цели на Русия остават непроменени: смяна на режима в Киев и поставяне под контрол на по-голямата част от територията на Украйна.

Източник: БТА

Последни новини