31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Украйна отбелязва националния си празник

Украйна отбелязва своя национален празник. На този ден през 1991 г. Върховната рада на тогавашната Украинска съветска социалистическа република приема Декларация на независимостта и поставя начало на съвременната украинска държава.

Украинците, които живеят у нас, ще отбележат Деня на независимостта с различни прояви. На 24-ти август се навършва и година и половина от инвазията на Русия в Украйна.

В Украинския детски клуб в София, създаден преди 4 години, се събират деца от различни региони на Украйна, намерили спасение в България след началото на войната. Клубът организира различни събития и творчески игри за украинските деца, казва Анастасия Продански:

“Усмихваме се! Правим някакви весели празници за нашите деца, за да се почувстват добре тук, в България, но за тях, естествено, е голяма мъка, че не могат да са заедно с родителите си. Голяма болка е, че войната продължава. Вярваме, че сега нашите войници ще успеят да победят”.

“Аз мисля, че след няколко месеца ще свърши войната и още след няколко месеца ще се върнем в Украйна”, каза на чист български 9-годишната Зара от Одеса, която е у нас вече година и половина.

А през целия следобед фасадата на Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде осветена в цветовете на националните флагове на България и Украйна. Това е второто събитие, което ще държи на крак органите на реда, а от СДВР препоръчват шофьорите да избягват улиците в централната градска част.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини