35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.
Категории:

Украйна отново отхвърли като неприемливи коридорите, водещи към Русия

Огнеборец отстранява последици от обстрел в Николаев, 8 март 2022 г.

Снимка: Ройтерс

Руски самолети са бомбардирали тази нощ градове в Източна и Централна Украйна. От украинска страна се съобщава за жертви и разрушени сгради.

Русия отново предложи хуманитарни коридори към своята територия и Беларус.

В 9 часа българско време трябва да бъдат отворени маршрути за евакуацията на цивилни, идващи от Киев, както и от градовете Суми, Харков, Чернигов и Мариупол, според Координационния щаб в Москва за хуманитарната ситуация в Украйна.

Украинското ръководство вече отхвърли като неприемливи коридорите, водещи към Русия. Досегашните опити за евакуация претърпяха провал, за който страните се обвиняват взаимно.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските военни постъпват цинично с хората, които се оказват под обсада, като минират сами пътищата, които са съгласували като хуманитарни коридори.

Руски самолети са бомбардирали тази нощ жилищни сгради в Суми и околностите. По последни данни загиналите са девет, а напълно унищожени от ударите са няколко жилищни сгради.

В Ахтирка също е имало въздушни нападения в жилищни квартали. Обстрелвани са били и предградия на столицата Киев.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърди, че ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в четвъртък, но отбеляза, че Украйна иска преки разговори между президентите Зеленски и Путин.

Световната банка одобри програма за незабавна допълнителна помощ за Украйна в размер на 489 милиона долара, като общото мобилизиране на средства под формата на заеми и грантове може да достигне 723 милиона.

Япония обяви нови санкции срещу 32 руски и беларуски представители и олигарси.

Източник: БНР

Снимка: Ройтерс

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини