35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.
Категории:

Украйна отхвърли призива на Русия защитниците на Мариупол да се предадат

Снимка от сателит, разпространена от компания „Максар“, показва поражения в Мариупол в района на драматичния театър, 19 март 2022 г.

Украйна отхвърли призива на Русия украинските сили в Мариупол да се предадат и на свой ред призова Москва да отвори хуманитарни коридори в обсадения град. При нов руски обстрел в Киев са загинали четирима души, съобщиха властите в града.

Преговорите с руската страна ще продължат днес, съобщи Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Не може да става дума Украйна да отстъпи град Мариупол и да сложи оръжие, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук в отговор на призива на руската страна украинските сили в Мариупол да сложат оръжие заради хуманитарната катастрофа в града. В обсаденото пристанище 400 хиляди цивилни са с отрязани комуникации, водоподаване, електричество и газ.

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, директор на руския Национален център за управление на отбраната заяви, че украински националисти и „неонацисти“ са отговорни за масов терор и множество убийства в Мариупол.

Властите в Киев съобщиха, че вчера през хуманитарни коридори от украинските градове са били евакуирани над 7000 души, повече от половината от тях от Мариупол. Правителството планира днес да изпрати близо 50 автобуса, които да изведат още жители на града. Общо 7295 души бяха евакуирани от украинските градове в неделя.

Президентът Зеленски подчерта, че руските сили продължават атаките срещу цивилни и окачестви бомбардировките като „терор, който ще се помни векове напред“.

„В обсадения Мариупол руските военновъздушни сили хвърлиха бомба върху училище по изкуствата. Хората го използваха като скривалище от бомбардировките. Там нямаше военни позиции. Имаше около 400 души – мирни жители. Предимно жени и деца, и възрастни хора“, каза украинският президент.

В обръщение към Кнесета Зеленски призова Израел да подкрепи страната му.

Израел полага много усилия да уреди преговори на най-високо равнище между Украйна и Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски, като добави, че те може се проведат в Ерусалим, предаде Франс прес.

Зеленски подчерта, че израелският премиер Нафтали Бенет се опитва да намери начин за провеждане на преговори с Русия и подчерта, че Киев му е признателен за това.

Възможно е преговорите между Русия и Украйна да се провеждат в Ерусалим, добави Зеленски.

„Това е добро място за постигане на мир. Ако това е възможно.“

Най-малко четири са жертвите на обстрела в Киев късно снощи, съобщи кметът Виталий Кличко в Телеграм. Първоначално беше съобщено за един загинал. Ударени са няколко жилищни сгради и търговски център.

Кметът на обкръжения северен град Чернигов съобщи, че десетки цивилни са били убити при безразборен артилерийски обстрел, ударена е била и сградата на болница.

ООН обяви, че от началото на войната домовете си са напуснали 10 милиона украинци, което е над една четвърт от населението на страната. От тях близо 3 милиона и половина са потърсили убежище в чужбина, другите са се насочили към по-малко засегнатите от военни действия райони на Украйна.

Според Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, преговорите за прекратяване на войната може да продължат няколко седмици, въпреки че има признаци за „по-адекватна“ позиция на Москва.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу твърди, че Русия и Украйна са постигнали напредък и са близо до споразумение.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини