- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Украйна планира да евакуира столицата, ако остане без ток

Избрано

 

Властите в Киев разглеждат възможността в случай на още по-голямо засилване на руските атаки срещу енергийната инфраструктура, столицата на Украйна може да остане изцяло лишена от електричество. Това би довело след себе си други последици – липса на вода и проблеми с изпомпването на канализационните води. Ако ситуацията стане критична, може да се наложи пълна евакуация на града, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

„Докато се борят да поддържат електрическа мрежа, силно повредена от руските ракети, служители в украинската столица Киев казват, че са започнали да планират немислима някога хипотеза: пълно спиране на тока, което ще изисква евакуацията на приблизително три града милиона оставащи в столицата жители“, пишат авторите на репортажа от Киев Марк Сантора и Бен Хъбард.

За да предотврати пълна авария на електрическата мрежа украинското държавно енергетично предприятие съобщи в събота, че ще продължи да налага прекъсвания в доставките на електроенергия в седем области в страната. Това е необходимо, за да се „намали натоварването на мрежата, да се осигури балансиране на електроенергийната система и да се избегнат повторни аварии.

„Знаем, че, ако Русия продължи атаките, можем да изгубим цялата си електроенергийна система. В настоящия момент правителстваната и градската администрации вземат всички възможни мерки да пазят инфраструктурата“, заяви пред американското издание Роман Ткачук, директор по въпросите на сигурността в кметството на Киев.

В случай на критична енергийна недостатъчност ръководството на града ще бъде предупредено за това и ще започне да информира жителите за планирана евакуация.

„Поне засега ситуацията още може да бъде под контрол и нищо не сочи, значителен брой цивилни да напускат Киев“, добавя Ткачук.

В събота кметът на столицата Виталий Кличко призна в интервю за информационното предаване „Викна – новини“, че властите на Киев се подготвят за всички възможни сценарии, в това число и за най-екстремалните.

„В най-лошия случай, ако нямаме ток и вода, помислете дали имате роднини или познати в предградията на Киев, където имат отделни сондажи за вода и източници за отопление, за да можете да останете временно там“, обърна се Кличко към населението.

Градът приготвя около 1000 отопляеми убежища. По-голямата част от тях се намират в образователни институции, а властите молят да не бъдат съобщавани местоположенията им, тъй като могат да се превърнат в лесна мишена за врага.

Населението на Киев наброява около 3 милиона жители. В резултат на руските атаки е повредена около 40 на сто от енергийната инфраструктура на Украйна.

 

Снимка: GettyIimages

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини