- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Украйна твърди, че е ликвидирала 400 руски войници в новогодишната нощ

В нощта на Нова година в резултат на точен ракетен удар от системата HIMARS по сградата на училище № 19 край град Макеевка (Донецка област) са убити или ранени стотици мобилизирани от Саратовска област, събрали се да празнуват Нова година.

Точният брой на загиналите и пострадалите не е известен, като според различни източници става дума за от 100 до 600 души.

Украйна твърди, че е ликвидирала около 400 руски войници. Данните за броя на убитите не могат да бъдат потвърдени. Проруските местни власти потвърждават за жертви, но не и за 400 загинали.

Даниил Безсонов, висш представител на подкрепяните от Русия власти в окупираните части на Донецка област, заяви, че ракетата ударила Макеевка е американска – „Хаймарс“.

„Има убити и ранени, точният брой не е известен“, написа той в Телеграм.

Голям брой руски коментатори и блогъри признават за удара, но смятат, че жертвите не са толкова много. Според украинските военни ранените при атаката са 300. Местните проруски власти твърдят, че 25 ракети са изстреляни към района в новогодишната нощ. Часове след удара срещу Макеевка, Киев бе подложен на атака с дронове и ракети, които са поразили ключова инфраструктура.

Ето и един от критичните руски коментари по темата:

По отношение на Макеевка

Идва в ПТУ от HIMARSa. В сградата са настанени мобилизирани хора. Значителен брой от тях бяха убити и ранени. Вечерта отломките все още се разчистват.

След ударите по големите складове за боеприпаси, гориво и нефт, те започнаха да се разпръскват, за да се избегнат големи загуби на материални средства в случай на удари. Това даде резултат и вражеските удари срещу големите складове бяха многократно по-малко.

Изглежда, че подобен подход трябва да се прилага и към въпроса за струпването на личния състав в обсега на ефективния обстрел на противника. Но както виждате, въпреки няколкомесечната война някои изводи не са направени, което води до ненужни загуби. Ако бяха взети елементарни предпазни мерки, свързани с разпръскването и укриването на личния състав, можеше да се избегнат жертвите.

Некомпетентността и неспособността да се възприеме опитът от войната продължават да бъдат сериозен проблем.

Мир на душите на мъртвите. И се надявам, че след тази история най-накрая ще бъдат направени изводи.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини