31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

„Умни глави“ закриват Дирекция „Защита на правата на пациентите“

Дирекция “Защита на правата на пациентите” към Министерството на здравеопазването (МЗ) се закрива, сочи предложение за промяна на Устройствения правилник на ведомството, публикуван за обществено обсъждане.

Тази дирекция бе създадена от бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров в средата на 2021 г., а в нея работят 11 души. Сегашният здравен министър Христо Хинков смята, че структурата не е ефективна и дублира други звена във ведомството.

“Идеята за самостоятелна дирекция е добра по принцип и показва поставяне на пациента в центъра на работата на Министерството на здравеопазването, но структурните звена осъществяват комплексно функциите в даден ресор, а защитата на пациента е в основата на здравните дейности. Именно поради това обособяването на няколко структурни звена (като дирекция “Защита на правата на пациентите” и дирекция “Опазване на общественото здраве и здравен контрол”) не дава възможност за координирано и всестранно оглеждане на въпросите и за намиране на баланс в системата”, аргументират се от МЗ.

Промените в устройствения правилник на здравното министерство предвиждат разрастване на политическия кабинет на министъра с още три души – един зам.-министър и двама съветници.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини