- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Утре в 15 часа Путин привиква депутатите в Кремъл

Церемонията по подписването на договорите за присъединяването на новите територии към Руската федерация ще се състои в петък, 30 септември, в 15:00 ч. в Кремъл, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„По време на събитието президентът Путин ще произнесе обширна реч. Това не е обръщение на президента към Федералното събрание, много е важно да не се обърква“, подчерта той. „Това е различен формат, обръщението на президента ще се състои по-късно, ще информираме за него своевременно“, каза Песков.

Той уточни, че по време на церемонията в Кремъл към Русия ще бъдат приети четири нови територии. „И четирите, всички територии, които проведоха референдуми и поискаха това от руската страна“, обясни говорителят.

Той добави, че в рамките на церемонията Путин ще се срещне в Кремъл с ръководителите на Донецката народна република (ДНР), Луганската народна република (ЛНР), Запорожската и Херсонската област. „Разбира се, тези срещи ще се проведат в рамките на тази церемония“, каза Песков.

Договорите за териториите, които влизат в състава на Руската федерация, ще бъдат подписани преди Съветът на федерацията да разгледа свързаните с тях въпроси. „Във всеки случай първо ще има подписване“, посочи Песков, когато беше попитан защо събитието е насрочено за 30 септември, а заседанието на Съвета на федерацията – едва за 4 октомври.

Референдуми за присъединяване към Русия се проведоха в Донецката и Луганската народна република, както и в Запорожската и Херсонската област от 23 до 27 септември включително. В Запорожка и Херсонска област въпросът в бюлетината гласеше следното: „Подкрепяте ли регионът да се отдели от Украйна, да създаде независима държава и да се присъедини към Руската федерация?“. По-рано Путин заяви, че Москва ще подкрепи решението, което ще бъде взето на тези референдуми.

Депутатите от руската Дума са получили покана да присъстват на събитие в Кремъл утре в 15 часа, което ще е с участието на президента Владимир Путин.

Това първо обяви в Телеграм канала си топ пропагандистът на властите в Москва Владимир Соловьов.

Възможно е именно тогава Путин да обяви анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Украйна, позовавайки се на псевдореферендумите, организирани от руските окупационни власти.

Според изключително популярният Телеграм канал „Генерал СВР“, който често разполага с вътрешна информация, руският президент Владимир Путин обмисля няколко варианта за по-нататъшни действия след признаването на „референдумите“ в окупираните територии.

„Тежкият вариант е териториите на украинските области в техните административни граници да бъдат обявени за част от Русия и да последва „антитерористична операция за освобождаване на неконтролираните части от тях. Има и два „леки“ варианта: единият – признаване на резултатите от „референдумите“, но искането за присъединяване към Русия да се разглежда след „освобождаването“ на всички територии в административните граници, а другият – анексиране само на т.нар. ЛНР като напълно освободена, а останалите – след пълното им „освобождаване“. В обкръжението на Путин няма особени илюзии относно избора на президента, като всички вярват, че той ще избере най-лошия вариант“, пише „Генерал СВР“.

- Реклама -

Последни новини