25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Фалитът на „Промяната“

Автор: Явор ДАЧКОВ

„Продължаваме промяната“ се самоубиха ритуално, а президентът Радев им прочете епитафията в понеделник когато им връчи мандата за съставяне на правителство. Умните и красивите са в политически фалит, но ще управляват с ГЕРБ. Докараха се дотам да се молят на Бойко Борисов да направи правителство с тях. Същите тези, които го наричаха мафиотски модел и го арестуваха по телевизията, днес се умилкват да ги вземе на борда. И извадиха изтъркания номер с руската заплаха и лошия Радев. Да, същият Радев, когото подкрепиха на последните президентски избори срещу десния кандидат на ГЕРБ, ректор на Софийския университет.

Тези хора наистина не са добре психически и трябва да бъдат държани далеч от публичните процеси. Вместо това не слизат от екран и всички се занимаваме само с техните психопатии, маниакалности и обсесии. Сега искат импийчмънт на Румен Радев, защото си позволил да говори свободно и критично към тяхната политика. Забележете, искат оставката на Радев заради думи, а не защото е нарушил конституцията. Същите тези, които трябваше заради собствените си думи, които се чуват в записа от политическото им събрание, да са подали оставки още преди седмица.

Това наистина е безобразие. Хванаха се за Радев като за сламка и сега ще се спасяват от удавяне като крещят, че руснаците идват, а зеленият чорап искал да ни даде на Путин да ни изяде. Това е толкова обидно за интелекта, че няма накъде.

Тези хора не разбраха, че фалираха още щом клекнаха на Борисов и отидоха да преговарят с него. Записите, които се оказаха напълно официални и неманипулирани, само затвърдиха картината. Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов са просто хора, които искат властта, независимо как ще се доберат до нея. Ползвали са Борисов, за да лъжат хората, които не го харесват да гласуват за тях. „Той ни е само медиен противник, но не и реален“, казва Кирил Петков в записа. След като са излъгали избирателите си веднъж и са станали втора политическа сила, минават на следващия етап в лъжите и започват да „изпират“ по собствения им израз Борисов, за да могат да направят коалиция с него. Пак в записа Кирил казва, че „всички си знаем, че това е реална коалиция, но пред медиите няма да я наричаме така“.

Жалка история е това.

Не знам дали ще има правителство, но каквото и да стане оттук нататък – „Промяната“ няма да бъде никакъв фактор в българската политика, а умните и красивите ще се свият до своите 6–7% и ще си бъдат патерица на Борисов, както бяха такива и във втория му кабинет. След тогавашната им колаборация с него не успяха да влязат в парламента. Ако Христо Иванов е по-решителен, ще подкрепи правителство на ГЕРБ с гласовете на „Демократична България“, ДПС и ИТН, които са достатъчни и ще остави „Промяната“ да изтича в канала. Ако не се стигне до правителство, се отива на избори и „Възраждане“ стават втори с реални претенции за първото място. Тогава всички останали ще се обединят срещу тях около Бойко Борисов, но с много по-слаби позиции. Борисов вече спечели битката за надмощие с умните и красивите и сега отново е в позицията да избира само от печеливши варианти за себе си. Така или иначе вторият мандат вече е даден и най-късно в понеделник ще има яснота дали ще бъде изпълнен или не.

Аз обаче искам да се върна на записите с Кирил и Асен, защото тяхната патология трябва да се помни и изучава, за да ни послужи като имунитет срещу бъдещи подобни шарлатани.

От записа става ясно следното: „Продължаваме промяната“ имат 38 депутати в парламента, ако не се лъжа за точното число (плюс минус един). Останалите са на „Демократична България“. Заседанието на злополучния запис е само на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Тези двамата искат с 38 депутати да назначат (законно или незаконно, както се изразява Асен) свои хора начело на всички служби и във всички дирекции в министерства, комисии и регулаторни органи, да държат МВР по време на местните избори, да имат премиер, финансов министър и цялата власт в държавата. Дори обсъждат импийчмънт на президента. Това показва не просто, че Кирил и Асен са скарани с демократичните принципи, които въобще не познават, а че са тежки мегаломани, които трябва да бъдат държани далеч от всяка публична власт. И най-големите нарциси в българската политика (те са само такива) винаги са се съобразявали с тежестта на своя електорален вот. Който не го е правил, е отивал в историята. Дори най-голямото его в нея Бойко Борисов се научи изкусно да дели власт, да се дърпа, когато е необходимо, и да се съобразява със собствената си политическа тежест в съответния момент. Кирил Петков, Асен Василев и цялата им партия е не просто конфедерация на глупците, но и на хора, които презират демокрацията, поради което представляват истинска заплаха за всички останали.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини