- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Фалшив мед залива цяла Европа

Страните от ЕС скочиха срещу притока на сиропиран мед от Китай и други износители, които наводняват пазара на блока в размер на 2,3 милиарда евро и подбиват цените на европейските производители.

Стремежът на 20 държави-членки, водени от Словения, да затегнат регулациите срещу това, което един официален представител нарече „пране на мед“. Проучване на Европейската комисия установи скок на измамите – почти половината от изследваните медове нарушават правилата на ЕС със съставки като захарни сиропи, оцветители и вода, според констатациите, публикувани миналия месец, пише Financial Times.

„Това е основно захарна вода“, каза служител на ЕС.

Тъй като вносните продукти се продават на по-ниска цена от европейския продукт, пчеларите от целия континент казват, че измамите с мед рискуват да навредят на малкия бизнес, да подведат потребителите и, като обезсърчават бъдещите пчелари, да изложат на риск ролята на пчелите в околната среда.

„Има нечестна конкуренция извън ЕС, главно Китай“, каза Иван Хенион, пчелар с 300 кошера в Халюен, Северна Франция. „Това не е истински мед и кара цената да пада рязко.“

20-те държави-членки призоваха тази седмица за нови правила за етикетиране на меда и засилване на проверките, за да се улесни откриването на измамни проби.

Четири от пет буркана, продавани в супермаркетите, са смеси, често включващи мед. Предложение на Словения призовава етикетите на меда в ЕС да посочват страна на произход и съответен дял в смесите, вместо сегашния подход просто да се посочва, че смесите съдържат смес от мед от ЕС и извън ЕС.

Страните също искат комисията да подобри откриването на фалшифициран мед и да увеличи броя на лабораториите, одобрени за оценката му.

Въпреки призивите за ограничаване, ЕС разчита на вноса, за да отговори на нуждите на населението. Съюзът произвежда 218 000 тона мед, но също така внася 175 000 тона мед годишно, като по-голямата част идва от само осем дестинации, включително Китай, Украйна, Турция и няколко страни от Латинска Америка.

- Реклама -

Последни новини