spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София

Фандъкова скочи на КЕВР: Поведението им е недопустимо (ВИДЕО)

Избрано

 

Заявеното от председателя на КЕВР съгласие „Булгаргаз“ да спре подаването на синьо гориво към „Топлофикация София“, е откровено признание, че в държавата не са подсигурени достатъчни количества газ. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция във връзка със ситуацията.

„Вчера председателят на КЕВР каза, че е съгласен „Булгаргаз“ да спре да подава природен газ към „Топлофикация София“, ако количествата се насочват към хранилището в Чирен. Подобно поведение е недопустимо. Не може да се каже, че спират топлоподаването към софиянци, за да отидат доставките в Чирен. Това е откровено признание, че няма количества газ и понеже няма, се взима от най-голямата топлофикация, която потребява една трета от консумираните количества газ в България, за да осигурява топлоподаването на над 1,5 млн. души. Да спреш газа на София, за да вземеш нейните количества, е признание за абсолютен провал и безотговорност“, заяви Фандъкова.

Тя изтъкна, че е вярно, че „Топлофикация София“ дължи на „Булгаргаз“ около 328 млн. лева, но също така е факт, че „Топлофикация София“ има недовзет приход от държавата в размер на 332 млн. лева и това е причината дружеството да не изплаща задължението си. Според Столична община недовзетия приход от държавата, който е потвърден в решение на КЕВР от 1 юли тази година, на практика нулира дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“.

„Заплахи за спирането на природния газ за София не мога да приема и е ясно и че софиянци няма да приемат това. Ясно е, че трябва да се търсят решения на проблемите в тази насока. Смятам, че е недопустимо по този начин да се плашат хората и така да се коментират тези въпроси. Ако спре подаването на газ, то ще е заради липсата на газ. Никаква друга причина не може да има за това“, каза още Фандъкова.

Източник: БНТ
Снимка: sofia.bg

Последни новини