- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Фатик – нестандартният бос, когото уважаваха всички групировки

Избрано

 

На 19 август 2003 г. е разстрелян легендарният Филип Найденов-Фатик. Умира на 40 години, но има богата биография в ъндърграунда. Преди и след покушението над него се случват много криминални събития, с които онова време е наситено.

Фатик не е като другите разстреляни герои на прехода, които са били борци или бивши ченгета, превърнали се в бизнесмени. Нито е политик. Но винаги е близо до всички тях и никога във война с когото и да било. Официално бизнесът му е внос и износ на автомобили. Макар и рядко, напрежение избухва между „Мултигруп“, СИК, ВИС и останалите групировки от смутните времена. Но Фатик винаги е в отлични отношения с всички и това не е случайно.

На първо място, той е син на баща си. А той е кюрдът със сирийски произход Исмет Шабан, известен като Големия Фатик. През 60-те години емигрира от Сирия в България. По-късно е вербуван от Държавна сигурност и започва да изпълнява задачи на контраразузнаването. Докато синът му, Малкия Фатик, е още невръстно дете, баща му вече развива бизнес с разрешения тогава каптагон. Името му се свързва с канали за износ на дрогата към Близкия изток, които са действали под чадъра на Държавна сигурност. След каптагона в тях се включват оръжия и други стоки. Големият Фатик е близък до комунистическата власт и лично познава Тодор Живков. Дарява антики за фондация „Людмила Живкова“, удостоен е с орден „Кирил и Методий“. Умира през 1998 година. По стъпките на Исмет Шабан тръгва и синът му Фатик Шабан. По-късно той сменя името си на Филип и приема фамилията Найденов заради бащата на Илия Павлов, с когото са близки като братя. Илия Павлов е убит само 5 месеца преди Фатик през 2003 г., когато започна голямата чистка в подземния свят.

Исмет Тюркмен – бащата на Фатик

 

Убийството

На 19 август Фатик пътува с луксозния си Мерцедес по бул. „България“, който е лобно място на дузина герои от прехода. Автомобилът спира на светофара с бул. „Гоце Делчев“. Престроява се в най-лявата лента и чака да светне зелено. Зад волана е шофьорът на Фатик, а бизнесменът е на задната седалка. В този момент зад лимузината спира черен малък фолксваген. От него излиза въоръжен и маскиран мъж с автомат. Светкавично започват да стрелят по мишената на задната седалка. Покушението става пред десетки свидетели. Ето какво разказва пред полицията един от тях:

„Видях стрелеца. Беше с черни прибрани обувки, черен панталон, черно поло и качулка на главата. Първо стреля отзад, а след това отстрани на човека, седнал на задната седалка отдясно. Не спираше да стреля, прекъсна откоса само веднъж, когато мина отзад и започна да стреля през прозореца. Гърмеше от по-малко от метър от колата. Стреляше разкрачен и се движеше на големи крачки. Беше спокоен, нито веднъж не се огледа. До последния момент си мислех, че гледам филм“, разказва очевидецът. Всичко продължава около 20 секунди. След това килърът се качва в колата. Макар и ранен, шофьорът на Фатик тръгва към Военна болница. Голфът с убиеца прави обратен завой и се насочва към Витоша.

Новината за убийството на Фатик се разнася светкавично. Шофьорът Росен Желязков-Жабока е ранен, но оцелява. Две години по-късно се самоубива в село до Перник. 30 куршума вадят съдебните медици от тялото и главата на Фатик.

Часове след стрелбата полицията намира опожарената кола на убиеца. Изоставена е на сметището в квартал „Суходол“. Фолксвагенът е бил откраднат месец по-рано, а номерата му са на друга кола, както при много от поръчковите убийства.

Версии за поръчителите

Веднага след убийството всички служби започват работа по разкриването му. Една от версиите е, че Фатик и Илия Павлов са поръчани от един и същи човек. Дори има заподозрян. В системата на Гранична полиция е записано, че Дмитрий Юриевич е влизал в България малко преди двете покушения. Това е името на зетя на Фатик, който след брака със сестра му сменя името си на Дениз Тюркмен. Три години по-рано е изгонен от България с подпис на тогавашния шеф на Националната служба „Сигурност“ Атанас Атанасов, защото е заплаха за националната сигурност. В последните месеци Тюркмен и Фатик били в лоши отношения.

Изгонването на Дениз Тюркмен се свързва с дългата ръка на Косьо Самоковеца, за да може да овладее контрабандни канали през „Капитан Андреево“ към Близкия изток, в които зетят на Фатик имал огромно влияние заедно с грузинци.

Според друга версия тогава убийството на Фатик е поръчано от контрабандиста Иван Тодоров-Доктора, застрелян в поршето си 3 години по-късно. По време на убийството на Фатик Доктора е обвиняем за грабеж на бизнесмен от Свиленград. Един от свидетелите по делото е човек, който е движил финансовите дела на Фатик. Заради тази връзка разследването тръгва по следата, която обаче скоро се губи.

Друга версия води към отмъкнати 600 килограма кокаин от международна пратка, заради която е ликвидиран Поли Пантев през 2001 година. Тя води полицията към приближения на Пантев Евгени Стефанов-Женята, който е един от наследниците му. 3 месеца след убийството на Фатик Женята е застрелян в главата на стълбите пред фитнеса в квартал „Ситняково“.

Арести

Заподозрените като организатори и убийци на Фатик са арестувани 8 дни след разстрела. Огънят в опожарената кола не заличил всичко. Открито е ДНК на Борис Арсов-Борчо от бандата на Йоско Костинбродския. Така шестима от групата са арестувани. Това са главатарят Йосиф Йосифов-Костинбродския, Асен Петров–Шаки, Данаил Георгиев–Джаки Ръчичката, брат му Стефан, Ивайло Симеонов–Богьовеца и Борис Арсов–Борчо. Това са същите хора, които бяха оправдани за отвличането на бизнесмена Стефко Колев през 2001 г., а част от тях бяха съдени и за стрелбата по Киро Японеца през 2003 година.

Полицията намира и свидетел – Хрисим Хрисимов, който е бил в периферията на бандата. Той разказва, че е осигурил автомобила за стрелбата и тайна квартира на бандата в Банкя, където наел къща. Още тогава твърди, че знае за много други убийства, отвличания и грабежи освен това на Фатик. Тогава съдът освобождава групата заради липса на категорични доказателства и не се стига до дело.

Още трупове

Трима убити. Това е равносметката за съдбата на заподозрените за убийството на Филип Найденов-Фатик. Това са издирваният Йоско Костинбродския, убитите Асен Петро-Шаки и Борис Арсов-Борчо от неговата бригада, Бранимир Григоров-Бранко, вожд на една от групите за убийства по онова време и Хрисим Хрисимов, застрелян през декември 2014 година, когато става свидетел срещу Йоско.

Два месеца след убийството на Фатик Борис Арсов- Борчо е застрелян брутално в колата си, която е същата марка като тази на убийците. През 2004 г. същата съдба сполетява Асен Петров-Шаки, който е убит в заведение в „Княжево“. Месеци след това от куршум умира и Бранимир Григоров-Бранко, който също е разследван за убийството на Фатик, и с когото Йоско Костинбродския е бил особено близък.

Съдържателят на явочната квартира на бандата на Йоско Хрисим Хрисимов също е застрелян, но 10 години по-късно. Убит е на 5 декември 2014 година. Няколко месеца по-рано Йоско е освободен от ареста и бяга в Гърция за втори път в престъпната си кариера.

Ето част от показанията свидетеля Николай Генов-Тавата, бивш шофьор на Бранко, по делото за опита за убийство на Киро Японеца, където са намесени много други криминални случаи:

„Йоско се оплакваше на Бранко, че групировката на Фатик го е надушила, защото те са свършили работата по убийството. Питаше го какви мерки да предприемат. От този разговор разбрах, че Йоско е участвал в убийството на Фатик“.

Анонимен свидетел по същото дело разкрива следното:

„Детето на Венци Стефанов е убито, защото е видяло лицето на Богьовеца. То е отвлечено от същата група. Първо стреляха по Киро Японеца. Фатик го предава приближен човек. На 100% лично Богьовеца го е застрелял. Убили са го, за да разчистят пазара на наркотици. След убийството на Фатик ликвидираха и Семир. Отвлякоха и убиха Киро Буята. Заклаха го в една задна стая зад барбекюто в къщата на Йоско. Стефко Колев също е отвлечен от тях“.

Наследството

За разлика от сенчестите босове парите, имотите и легалният бизнес на Фатик остават за семейството му. От брака си с Адриана Тюркмен Фатик има две дъщери – Александра и Адриана, която носи името на майка си.

Две от наследничките на боса – Адриана (вляво) и Александра

От връзката си с Невена Стойчева има дъщеря Никол. Дамата не е случайна. Тя е дъщеря на генерал Ангел Стойчев, бивш директор на столичната полиция, офицер от Държавна сигурност, а след пенсионирането си се занимава с бизнес. Фатик и Невена са заедно няколко години до смъртта му. По-късно Адриана Тюркмен и Невена Стойчева се съдят за имот, който Фатик е прехвърлил на гаджето си без знанието на официалната съпруга. Спорът е за къща с двор в кв. „Бояна“. Успява да спечели делото в съда. Години след разстрела на Фатик Невена Стойчева стана известна с връзката си с друг представител на ъндърграунда – Будимир Куйович, който беше осъден на затвор заради трафик на хероин.

Днес Адриана Тюркмен е една от най-близките приятелки на Мая Илиева, вдовицата на застреляния през 2005 година Георги Илиев. Босът на ВИС-2 и Фатик са били изключително близки приятели.

Преките наследници на Фатик се радват на имоти за милиони в България и в чужбина.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини