- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Фермерът Красимир Кумчев: Никой в държавата не си е мръднал пръста преди наводненията

Избрано

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

Кой носи вината за наводнените села, ниви и градини, защо българското земеделие продължава да изостава, кои са политиците, които не искат да чуят съветите на специалистите, разказва Красимир Кумчев, един от най-уважаваните земеделски производители у нас. Агроном по образование, преди 1989 г. той е управлявал най-голямото стопанство за производство на ябълки в България. Днес има 400 дка овощни градини и още толкова зеленчукови.

-И село Трилистник, където са вашите градини, тежко пострада от водната стихия. Какво причини това бедствие, господин Кумчев?

-Когато в Карловско има порои, 24 часа по-късно тези вълни идват при нас, защото река Стряма се влива 2,5 км след село Трилистник в Марица.

-След като това е очаквано развитие на събитията, бяха ли взети някакви предпазни мерки?

-Какви мерки и кой да ги вземе, та то няма държава. След потопа се изсипаха президентът, земеделският и вътрешният министър, от „Басейнова дирекция“, още хора… И питам директора на „Напоителни системи“ защо за разлика от други години, през тази не изчистиха каналите. Отговори ми: „Няма пари“. Снимах от хеликоптер. Гледката е отчайваща, река Стряма се вижда като гора. И никой не си е мръднал пръста. Затова смятам, че прокуратурата трябва да се задейства, защото тук не може да се говори за неизвестен извършител. „Напоителни системи“ за тези, които са длъжни да изчистят коритата, каналите, изобщо съоръженията, да укрепват диги…Нали за това получават пари?

– Големи ли са пораженията във вашите градини?

– Добре че укрепихме една дига, иначе щеше да замине изцяло един посев. Другият е наводнен и изпомпвахме водата, от 100 декара зеленчукова градина със 600 000 салати „Айсберг“ около 30–35 дка са под вода. Черешовите и ябълковите градини също са залети от придошлата вълна, но това са трайни насаждения и се надявам водата бързо да се оттече. Обаче други земеделци имат слънчогледови ниви, градини с пъпеши, които напълно са под вода. Бях в базата на един колега, цял метър вода е заляла слънчогледа и пшеницата в склада. Понеже е топло, само след двадесетина часа житото вече е покълнало. Ужас! Посъветвах ги да започнат да изгребват здравото зърно и да стигнат до похабеното, защото иначе ще пламне цялата им реколта. Момчетата пресмятаха, че загубата им отива към 1 милион лева

-От Земеделското министерство приканиха производителите да започнат да подават заявление за повредените площи. Разбрахте ли какви ще са помощите?

-Ние знаем как помага държавата. Ще хвърлят по 30–40 лева на декар, а аз от един декар салати айсберг чакам 8000–9000 лева. Така беше миналата година, когато тук удари силна градушка. Сега пък наводнението. И си говорим със синовете ми, че колкото и здраво стопанство да имаш, ако не дай си Боже три последователни години ти се случат подобни неща, направо излизаш от бизнеса. Без да си виновен изобщо! Затова досега трябваше да паднат поне четири-пет глави. Ако бях министър, тези хора от „Напоителни системи“ щях да ги уволня веднага.

-Знам, че застраховките са задължителна практика във вашето стопанство. Те не са ли гаранция за производители при подобна ситуация?

– Нямам посев без застраховка, но тя никога не може да покрие реалните доходи, които очакваш от добре свършената работа. Таванът, на който застраховат компаниите, е 1400 лева на декар, но никога не пишат, че щетата от 100%.

-Гледах снимки от 2018 г. в наводненото Брегово, където Корнелия Нинова с гумени ботуши критикува наред. Каква ирония на съдбата – до онзи ден министър на земеделието, под чието командване са „Напоителни системи“, беше Иван Иванов, лично нейно предложение.

-Казах на Явор Гечев (сегашният министър на земеделието – б.р.), че е първият, чиято номинация одобрявам. Защото е агроном и поне няма да сбърка инсектицид с фунгицид, защото предишният тези неща по никакъв начин не ги знае, а и едва ли ги е научил. Но истината е, че няма визионери, да начертаят как ще изглеждат нещата 10–15 години напред. Тук проблемът не е „да раздадем едни пари“, това е счетоводна работа. Министерството трябва да прави политики, а в това размятане на милиони и на милиарди нанякъде, за производство изобщо не се говори.

– Още преди години показахте плана „Кумчев“ – вашите разбирания за развитието на селското стопанство. Някои вслуша ли се в идеите ви?

– Още преди две години съм казал на президента Радев, че планът ми е безупречен, единственият му недостатък е, че не може да се краде. Иначе се обаждат политици, искат да идват, да говорим. Добре, но обикновено го правят предизборно.

– Не ходите ли в София да разкажете какво според вас трябва да се направи?

– В София отивам само ако ме покани президентът или министър-председателят, без значение кой е той. Всички останали приемам тук. Имам една върба, под нея съм направил скамейки и маса, това е летният ми офис. Но знаете ли само коя партия не ме е потърсила до сега? Една единствена – БСП! Те си знаят всичко… А аз си имам цел и колкото да е непосилно, ще се опитам да убедя цялата политическа класа да се направи аграрна реформа по моя модел.

-Опишете накратко вашия план?

– Преди 9 години го патентовах под заглавие: „Методика за индивидуално разпределение на субсидиите в селското стопанство“. С краката нагоре се обръща всичко, което се прави в момента, защото субсидиите се дават на базата на реализиран доход. Ако ти си добър, ще направиш голям и качествен добив, ще постигнеш висока цена и ще реализираш по-висок доход. Няма значение какво произвеждаш, важното е да си продал с фактура и срещу това ще получаваш субсидия. Ако парите идват директно при земеделския производител, не могат да се крадат. Изчислил съм, че при общ размер на помощите от 3 млрд. лева, субсидията е 30–35%. Примерно, ако получа 1 милион лева от реализирана продукция, получавам 300 000 лева субсидия и лично аз ще преценявам в какво да инвестирам. Кой по-добре от земеделския производител знае къде да влага?! Защо държавата да ми го казва, а някой да прибира пари от писане на проекти и да става милионер от тази работа? Да не говорим, че секторът изцяло ще излезе на светло.

-Имате ли опасения, че ще има продоволствена криза?

-Ще ви кажа къде са големите опасности: в Африка са 1 милиард души, с Близкия изток стават 1,2 милиарда. Ако те не получат количествата зърно както досега от Русия и Украйна, само 5% от хората да тръгнат към Европа, ще ни прегазят като скакалци. У нас казват: спокойно, имаме 6 милиона тона. Но това зърно е на производители и на търговци. Даде ли им някой 100 долара отгоре, ще го продадат. Ако бях управленец, тази година щях да купя 2 милиона тона пшеница. В момента цената е 650 лв., но се очаква през януари да надхвърли 800 лева. Купувам, оставам на съхранение в базите и в началото на следващата година продавам със 150 лева горница. А спечелените милиони се разпределят за най-належащото. Когато миналата година усетихме, че цената на торовете ще тръгне рязко нагоре, купихме количествата, които ще ни трябват до 2023 година. Така се прави! Така трябва да се управлява и държавата!

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини