- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Финален щурм за актуализацията на бюджета

Избрано

След две поредни извънредни заседания на парламентарната комисия по бюджет и финанси, продължили повече от 15 часа, депутатите най-сетне приеха Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. След спорове, размяна на обвинения и практическо прекрояване на бюджетната рамка народните представители ще гласуват и съвсем нови предложения.

Остава спорен въпросът дали ще се увеличава акцизът на цигарите и тютюневите изделия, както и дали ще има компенсации за бизнеса за високите цени на тока. Причината за тази неяснота в последния момент са споровете в комисия, поради които депутатите така и не се обединиха около общо решение.

Още преди Министерският съвет да приеме актуализацията на бюджета на редовното си заседание преди няколко седмици, трите проектозакона – за бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет – бяха разпределени по комисии и се очакваше те да бъдат приети за около две седмици.

Парите за пътища на МРРБ обаче скараха ИТН и „Продължаваме промяната“ и министрите на Слави Трифонов напуснаха заседанието на МС. Няколко часа по-късно лидерът на „Има такъв народ“ обяви, че те напускат управлението. Стана ясно още, че партията ще подкрепи само социалните мерки в проекта за актуализация.

Големият бюджет се превърна в „жертва“ на разкола в коалицията. Повечето комисии или не събираха кворум, или отхвърляха текстовете. Това се случи и на 9 юни в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Преди две седмици актуализацията на бюджета все пак мина на първо четене в пленарната зала след 5-часов дебат, протест и отстраняване на председателя на НС Никола Минчев.

Малките бюджети очаквано минаха на първо и второ четене в зала – те бяха приети почти без спорове и в парламентарните комисии. От ИТН пък обявиха, че ще подкрепят само социалната част на бюджета и действително гласуваха „за“. Против бяха от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. По-късно ИТН обявиха, че ще искат да се приеме „бюджет на парче“.

Управляващите се надяваха актуализацията да бъде приета до 27 юни, за да могат от 1 юли да влязат в сила антикризисните мерки. Заради отстраняването на Никола Минчев и последвалия успешен вот на недоверие обаче бюджетът остана на заден план. Очаква се тази седмица актуализацията окончателно да стане факт – миналия петък бюджетната комисия прие малките бюджети – на ДОО и НЗОК, а вчера те минаха и в зала. Големият бюджет пък бе приет от ресорната комисия вчера късно вечерта.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини