- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Финансовото министерство прави сайт за еврото


Интернет страница, която ще бъде основният канал за информирането на българските граждани и бизнеса относно всички аспекти на приемането на еврото, се очаква да бъде изработена до края на март 2023 г. Това заяви министърът на финансите Росица Велкова.

„Чрез този комуникационен канал основните послания могат да достигнат бързо и лесно до българските граждани, а чрез английската версия – и до чуждестранни граждани“, подчертава финансовият министър.

Създаването на интернет страницата, която ще има и мобилна версия, ще бъде осъществено от „Информационно обслужване“, с което МФ е сключило рамков договор. Съвместните дейности вече са стартирали през месец октомври 2022 г. и вече са уточнени техническите параметри и функционалностите на сайта.

Той ще съдържа следната информация: документите за приемането на еврото; ползите от въвеждането на еврото; времеви периоди и начини за обмяна на валута и двойно обозначение на цените; външен вид и защитни елементи на евробанкноти и монети; добри практики и опит на други страни, приели еврото; рубрика за често задавани въпроси и отговори; информация за функциите на ЕЦБ; видеоклипове и други материали с информационен характер.

От МФ са запазени 10 домейна, изписани на латиница и на кирилица, с цел осигуряване разпознаваемост на официалната интернет страница за еврото и недопускане на недобросъвестно или подвеждащо използване на възможните имена преди официалното стартиране на сайта.

„До изработването на електронната страница, което е с индикативен срок до края на март 2023 г., ще бъдат създадени подменюта към интернет страниците на ангажираните институции. На официалната електронна страница на МФ вече съществува рубрика „Пътят на Република България към еврозоната“, в която регулярно се публикува информация“, посочва още министър Велкова.
Източник: БГНЕС

- Реклама -

Последни новини