spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 5 октомври 2022 г.
5.2 C
София

Фишеците на разследващата журналистика

Избрано

Българинът Христо Грозев от изданието Bellingcat е участвал в операцията на украинското военно разузнаване, опитало се да отвлече самолетите на руските ВКС, съобщи Федералната служба за безопасност на Руската федерация. В информацията на Службата се посочва още, че руското контраразузнаване в хода на оперативните действия срещу украинското разузнаване е получило данни, благодарение на които руските въоръжени сили са унищожили редица украински военни обекти.

РИА „Новости“ отбелязва, че телевизия „Россия 24“ е показала фрагмент от кореспонденцията на Грозев с един от участниците в операцията. Чрез своя координатор Грозев намира двама куриери, които се срещат на гарата в Липецк с друг куриер от Москва, нает от украински разузнавачи. Той носел авансово плащане от 4000 долара за руски пилот, съгласил се да участва в отвличането на руските самолети. „Ние знаем за участието на Грозев в британското външно разузнаване MI6 не само от неговите изявления“, казва служител на ФСБ по телевизионния канал. „Напоследък украинското разузнаване престана да крие връзките си с тайните служби на страните от НАТО, а се стреми да заеме място по-близо до лидерите от Вашингтон и Лондон“, добавя той. Телевизията показва още видеозаписи с разказите на координатора на куриерите Динар, който е задържан от служители на ФСБ в апартамента му в Казан.

„Всъщност съм много ядосан на Христо Грозев. Мога да обясня защо. Вярвах му като на човек, който никога няма да ме заблуди… Затова лесно се съгласих на всичко това, защото бях напълно сигурен, че нищо не застрашава никого. Не съм мислил, че там е толкова мръсна работата“, споделя задържаният.

Според директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин изданието Bellingcat се използва за оказване на натиск върху всяка страна, както и върху физически и юридически лица.

СВР има информация кой ръководи този проект на уж журналистически разследвания, в който участват и бивши служители на спецслужбите, отбеляза Наришкин.

В България Христо Грозев е наричан разследващ журналист и като такъв бива канен често в големите медии, за да коментира войната в Украйна. Понеже паметта в България е много къса, никой не припомня, че Грозев никога не е бил журналист, камо ли разследващ журналист. Неговото име изгря на хоризонта през 2010 г., когато заедно с Любомир Павлов, Огнян Донев и Карл Хабсбург (с пети съдружник – германеца Даниел Руц) купиха пресгрупата „24 часа“, „168 часа“ и „Труд“. Неофициалната цена на сделката е 40 млн. евро. Няколко месеца по-късно съдружниците влязоха в остър конфликт, като се стигна до издаване на обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев, с която бе наложен запор над имуществото на „Труд“, „24 часа“ и печатната база.

По онова време Христо, който иначе е много учтив и приятен човек с неясна биография, беше нещо като дребен международен аферист, който оперира с чужди пари. Предполагам, че по-късно се е закачил да прави услуги на някои разузнавания и така е стигнал до МИ-6, след което е започнал работа в сайта Bellingcat. Този сайт е пощенска кутия на британското разузнаване и има толкова общо с журналистиката, колкото и самият Христо Грозев. Отделям му внимание, защото преди няколко месеца именно той пръв пусна „новината“, че има български политици, журналисти и анализатори, които вземат пари от Путин, за да прокарват руска пропаганда и руски интереси у нас. По-късно, когато в поредното интервю го попитаха няма ли да публикува списъка, Грозев каза, че е зает с по-важни разследвания. Впрочем той на няколко пъти твърдеше, че Путин е болен от рак, всеки момент ще умре и вече е в кома. Миналата седмица тази информация бе опровергана не от кого да е, а от шефа на ЦРУ Уилям Бърнс. „Има много слухове за здравето на президента Путин, но доколкото можем да кажем, той е напълно здрав“, заяви шефът на американското разузнаване по време на форума за сигурност в Аспен, Колорадо. В отговор на смеха в залата той добави, че това не е официална преценка на разузнаването. „Той е убеден, че съдбата му като руски лидер е да възстанови Русия като велика сила. Вярва, че ключът към това е да се създаде отново сфера на влияние в съседство с Русия, а това не може да стане без контрол над Украйна“, добави шефът на ЦРУ.

Измишльотините на Христо Грозев бяха подхванати от Лена Бориславова, шеф на кабинета на българския премиер, която каза, че много български политици, журналисти и публични фигури получават по 4000 лева месечно от Москва. И тя не си направи труда да извади списък или да посочи поне едно име, но тази опорка влезе в енергична употреба от либералната пропаганда, която я вади всеки път, щом чуе някоя нелицеприятна истина за войната в Украйна. В този смисъл изобличението на Христо Грозев като човек за поръчки на британските и украински служби е доста иронично и с голяма доза горчивина. Точно онези, които обвиняват всички, които не мислят като тях, в подкупност и користни мотиви, се оказват подкупени и с користни мотиви. Да изброявам ли огромния списък с клиентела на „Америка за България“, която открито финансира с милиони долари политици, журналисти и анализатори, които от сутрин до вечер фанатично защитават американските интереси в България. Не българските, а американските. Потърсете поне една критична към САЩ статия в изданията, спонсорирани от „Америка за България“, и ще видите, че няма такива, с изключение на тези срещу Тръмп, което е част от по-голямата битка на демократите срещу него. Там дисциплината е желязна, опорките твърди, а линията винаги е успоредна на тази на демократическата партия. Въпреки фрапиращата несъстоятелност на Джо Байдън (който наистина се оказа болен от рак и е в очевидна деменция) няма нито едно критично изречение срещу неговата администрация или безобразния начин по който мароканците налагат дневния си ред в България. Северна Македония и газът са само два от най-пресните примери.

Абсолютно безочливо е тези хора да говорят за морал и да сочат с пръст платените агенти на Путин, без да покажат нито едно доказателство, а когато ги попиташ защо вземат пари, за да въртят пропагандните клишета на САЩ, отговарят, че това е демократично, правилно и изцяло отговаря на духа на техните убеждения. Впрочем по-възрастните от тях бяха убедени комунисти преди 1989 г., както и доносници на ДС.

Проблемът е, че заради тяхната медийна, а доскоро и политическа доминация, България ще катастрофира тежко в реалността, която няма нищо общо с пропагандата, с която ни тровят. Зимата идва, няма евтин газ, може да няма и никакъв, а цените хвърчат. Добре е да помним кой ни го причини, когато се ударим в стената на поредната национална катастрофа. Колкото и късопаметни да сме.

Последни новини