- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Флоренция – магнетизмът на Ренесанса

Избрано

Достатъчно е да поседите на чаша капучино в кафене с изглед към катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ или двореца на Медичите, или да „срещнете“ Микаланджеловия „Давид“ на входа на Академичната галерия, за да усетите магнетичното излъчване на Флоренция. Стига ви да повървите из уличките, за да се заредите с енергията на цъфтящия град. Въпреки великолепното му културно наследство в него няма нищо старомодно и носталгично.

С колкото и време да разполагате обаче, то никога няма да ви стигне. В града на Микеланджело, Леонардо и Джото, на Данте и Макиавели произведенията на изкуството са толкова много и толкова велики, че на човек му трябват часове за всяко едно от тях.

Американците поставят Флоренция на първо място като туристически град в Европа. Но голяма част от над 6-те милиона посетители годишно идват в родното място на Ренесанса заради търговските изложения и международните конференции.

Истински късмет е, ако човек успее да си намери място в хотелите на града по време на международното шоу на антиките. То се прави два пъти в годината в модерната сграда на Бизнес центъра. Участниците в него излагат и продават произведения на изкуството и мебели, които човек е свикнал да вижда единствено по музеите.

Хората с по-малко пари обаче също могат да си намерят ценна вехтория, ако идат в живописния квартал Олтрарно. В превод името означава отвъд река Арно. Там е пълно с антикварни магазинчета и занаятчийски работилници.

Ако пътувате до града с влак, ще слезете съвсем близо до бизнес и конгресните центрове на града. Те са на минути от гарата. Там е и Фортеца да Басо, крепостта, построена от Медичите през XVI в. Сега в нея се правят панаири на занаятите, модата, кулинарията, изкуството и издателската дейност.

Във Флоренция, в бившата резиденция на Медичите Палацо Пити, през 1950 г. се правят първите модни ревюта.

Оттогава местните ревюта носят марката „Пити“. Сега най-голямото шоу там е за класически и авангардни мъжки дрехи и аксесоари – „Пити Имеджин Уомо“. То е всеки януари за есенно-зимните колекции и в края на юни за пролетно-летните. Тук се правят и прочутите изложения на прежди, тъкани и платове „Прато Експо“. Името Прато идва от близкия град, на 20 минути от Флоренция, който е един от главните износители на текстил в Европа.

През февруари, септември и април пък се събират майсторите на ръчните занаяти от цял свят на изложение на сувенирите и панаир на занаятите. Но какъвто и да е поводът, довел туриста във Флоренция, той едва ли ще пропусне да види поне част от прелестите й.

Зала „Лъв X“ в Палацо Векио, там е картината на Вазари „Обсадата на Милано“

Флоренция съществува близо 800 години. Градът е живописно разположен на река Арно, на мястото на древно етруско селище. През 1057 г. е център на Тосканското маркграфство. Постепенно става селище с търговска значимост, а през XII в. е свободен град-комуна. От 1434 г. до 1735 г. с известни прекъсвания е управляван от Медичите.

Шест години градът е бил и столица на обединеното Италианско кралство – от 1865 до 1871 г. Изграждането на града такъв, какъвто е сега, започва през 1290-1300 г. Тогавашните управители наемат за архитект на Флоренция Арнолфо ди Камбио, известен с прекрасните си скулптури в Рим и Сиена. През втората половина на XV в. пък Медичите спонсорират строителна програма, която довършва работата на Арнолфо и превръща Флоренция в завършено произведение на изкуството.

Всяка разходка из града обикновено започва от Пиаца дел Дуомо – площада при катедралата „Санта Мария дел Фиоре“. Куполът й, превърнал се в символ на града, е художествено и техническо достижение. Авторът му Филипо Брунелески, един от най-великите архитекти на всички времена, проектирал флорентинските черкви „Сан Лоренцо“ и „Санто Спирито“ и двореца „Пити“.

Известен историк описва купола като огромна кула, „издигаща се над небесата, която може да подслони в сянката си всички тосканци“. Сега откъдето и да погледнете Флоренция, ви се струва, че куполът обединява града и всичко е свързано с него. Уникална е и камбанарията, проектирана от Джото. Бронзовите врати на баптистерията „Сан Джовани Батиста“ /св. Йоан Кръстител/ срещу катедралата са покрити със сцени от Стария и Новия завет. Микеланджело бил така впечатлен от тях, че ги нарекъл „портите на Рая“. След като разгледа катедралата, туристът може да тръгне по Виа де Калциоли, в превод Пътя на чорапите. По нея се стига до светския център на града – площад „Синьория“. На него се намира прочутото кафене „Ривоар“. Ако времето е хубаво и намерите място на маса отвън, не изпускайте шанса да седнете на кафе. Пред очите ви ще се открие чудесна панорама към Палацо Векио – Стария дворец, и кулата му – една от най-приятните гледки в града. Палацо Векио е архетип на много палати по света. Повечето от стаите му са изрисувани и декорирани от най-прочутите флорентински художници по онова време. В голямата Зала на петстотинте се събирали управниците на града. Рисунките по стените й отразяват моменти от историята на селището. Данте, Микеланджело, Галилей, Макиавели са погребани в базиликата „Санта Кроче“. Там са гробниците и на други видни флорентинци. Черквата е и седалище на Францисканския орден в Тоскана. Повечето Медичи пък са погребани в черквата „Сан Лоренцо“.

За да иде до Олтрарно, човек минава по един от четирите красиви моста над реката. Най-старият е Понте Векио. Навремето от двете му страни били разположени месарски дюкянчета. В края на XVI в. обаче Фердинандо Медичи прогонва касапите. На тяхното място се настаняват първокласни златари. И днес там има бижутерийни магазинчета.

 

НАРЪЧНИК НА ТУРИСТА

Ориентирайте се по цветовете на маркировката – В Олтрарно внимателно трябва да се гледат уличните номера, тъй като не всички работилници имат витрини към улицата. Затова човек се ориентира по цветовете на маркировката. Червените номера са на магазинчетата, а черните – на частните домове.

Опитайте най-добрия горещ шоколад в света – Любимото кафене на местните е „Кози“, прочуто със своето кремино – кроасан, пълен с вкусен крем. Ако сте склонни да похарчите повече пари, идете в „Ривоар“. Там е най-хубавият в Европа горещ шоколад с много разбита сметана.

Вегетарианската супа е специалитет – За изненада на туристите флорентинските кулинарни специалитети не включват спагети. Сред известните ресторанти в града е „Ла Нандина“, където сервират прочутата тосканска риболита (вегетарианска супа) и дебела около 2 пръста пържола по флорентински. Заведението „Мънки Бизнес“ привлича с екзотичната атмосфера и изискана кухня, а скулптури на два слона с човешки ръст посрещат гостите.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини