- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Франция избира нов парламент

Избрано

Франция гласува на първи тур от парламентарните избори, които предстои да решат дали президентът Еманюел Макрон ще запази абсолютното си мнозинство в Националното събрание, предаде Франс прес.

От това дали мнозинството ще е абсолютно или обикновено ще зависи съдбата на проектите за дълбоки реформи, по-специално на пенсионната система, които преизбраният през април държавен глава замисля да осъществи през втория си мандат.

Над 48 милиона французи трябва да обновят изцяло долната камара на парламента, гласувайки за 577 бъдещи депутати на 12 юни и на втори тур на 19 юни.

Жителите на редица френски отвъдморски територии като Гваделупа и Мартиника застанаха пред урните още в петък; резултатите оттам се очакват в неделя вечерта, заедно с тези от метрополна Франция.

Във Френска Полинезия и 11-те избирателни окръга извън Франция първият тур вече се състоя на 4 и 5 юни. Забележителното там беше, че от надпреварата отпадна бившият премиер социалист Манюел Валс, съюзник на Макрон.

Според последните социологически данни от петък обединението „Заедно!“ на президента Макрон и съюзниците му центристи се очаква да постигне равен резултат с този на алианса от леви партии Нов екологичен и социален народен съюз (НЕСНС) начело с Жан-Люк Меланшон. Крайнодясната партия Национален сбор на Марин Льо Пен изглежда ще е на трета позиция, далеч преди традиционната десница, която може да изгуби своя статут на най-голяма опозиционна група в парламента.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини