- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Франция се обиди от филма „Черната пантера“

Френският министър на отбраната Себастиан Льокорню изрази възмущението си от най-новия филм на “Дисни“ „Черната пантера“, като обвини създателите на лентата във „фалшиво и подвеждащо представяне“ на френските войски.

Сюжетът на “Черната пантера: Уаканда завинаги“ включва западни държави, сред тях и Франция, които се опитват да откраднат ресурсите на измислената високотехнологична африканска държава Уаканда. Сцена от филма показва наемници, работещи по френски инструкции, които се опитват да ограбят минерални ресурси от Уаканда.

Льокорню посочи, че наемниците от филма са облечени в униформите на действителните френски сили от мисията „Бархан“ в Мали, където войските на Париж се биха с ислямските екстремисти по искане на правителството на Мали от 2013 г. до изтеглянето им през август.

“Категорично осъждам това подвеждащо и измамно представяне на нашите въоръжени сили“, написа Лекорню в Туитър. “Мисля за и отдавам почит на 58-те френски войници, които загинаха, защитавайки Мали по нейно искане срещу ислямистки терористични групи“, пише министърърт.

От “Дисни“ все още не са коментирали обвиненията.

Франция е особено чувствителна към имиджа си в Западна Африка, след като военните хунти в Мали и Буркина Фасо поискаха напускането на френските войски, разположени в района на Сахел от 2013 г., за да се борят с джихадистите.

Въпреки че френските войници първоначално бяха изпратени по искане на Мали, подкрепата за операцията по-късно избледня, поради присъствието на наемници от руската военна групировка “Вагнер“, подхранвайки антифренските настроения в страната.

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини