- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Хаос в парламента около изслушването на Генчовска за Северна Македония

Избрано

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ парламентът реши като първа точка от дневния ред за сряда (15 юни) да се изслуша министъра на външните работи Теодора Генчовска. Тя е номинация на партията на Слави Трифонов и още преди два месеца заговори за двойствена политика от страна на премиера Кирил Петков за спора за Северна Македония.

Предложението на „Има такъв народ“ е изслушването на Генчовска да бъде закрито, като гласуването за това не беше публично. Камерите, които излъчват заседанието на парламента на живо, бяха спрени, но депутати твърдят, че всъщност е решено изслушването да не е засекретено.

Около час след началото на неразбирателствата в крайна сметка камерите бяха пуснати. Мустафа Карадайъ от ДПС обяви, че председателят на парламента Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е следвало да провери дали министърът на външните работи ще представя секретни документи и ако да, дали заседанието да бъде тайно въобще не е трябвало да бъде гласувано.

Минути по-късно председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров коментира, че на закрито депутатите са решили изслушването на министъра на външните работи да бъде открито за медиите. Камерите обаче така и не са включени, като според впечатления на народни представители причината е, че в залата не могат да се разберат дали са гласували изслушването да е закрито или не.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че Генчовска щяла да чете документи със секретен гриф и „мнозинството се опитва да затъмни публичното обществено внимание, за да не се разберат договорките на Кирил Петков“. Тя така и не уточни ясно за кое мнозинство говори, при положение че четворна коалиция вече няма. Думите на Атанасова бяха: „Продължаваме промяната“ и БСП основно“.

„Те се опитват изобщо тази точка да не влезе в дневния ред сега, въпреки че има гласуване на пленарна зала“, твърди Атанасова. Един от квесторите в парламента  ѝ обясни, че е гласувано всъщност изслушването да не е засекретено, но не пускат журналистите и камерите за излъчване на заседанието, защото нямат указания от председателя на парламента.

„Политическа шизофрения! Дори хората, работещи в Народното събрание се объркаха вече“, заключи Десислава Атанасова.

През последните дни, откакто „Има такъв народ“ напусна коалицията и започна замеряне с обвинения с доскорошните им партньори, темата за задкулисни опити на Петков за вдигане на ветото за начало на преговорите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз отново беше повдигната. В отговор премиерът не спира да повторя, че решение за съседната страна ще бъде взето в парламента, при максимална прозрачност, при това не и без съгласието на опозицията.

Наскоро депутатът Станислав Балабанов показа бележка, за която твърди, че уличава министър-председателя в лъжа, защото му нарисувал схема във влака към Киев, според която правителството планира първо да вдигне ветото, а след това Северна Македония да изпълнява исканията на България. Твърденията на Балабанов началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова определи като трикове на сценаристи.

Петимата отцепили се от парламентарната група на „Има такъв народ“ – Николай Радулов, Георги Георгиев, Иво Атанасов, Светлин Стоянов и Деян Петков, официално станаха независими депутати. Процедурата е желанието им да не се гласува и е достатъчно да са подали заявление. Независимите гласуваха „против“ – като народните представители от вече тройната коалиция („Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“).

Снимка: Дневник

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини