- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.7 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Хвърчат още оставки  заради гаврата с картини на Майстора

Реалната причина за поисканата от министър Атанасов колективна оставка на УС на Национален фонд „Култура“ (НФК) са „съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения“.

Министърът на културата прие оставките на изпълнителния директор и на петима от членовете на управителния съвет на националния фонд „Култура“ (УС на НФК), съобщават от Министерството на културата.

Вчера стана ясно, че по време на видеоконферентна среща, инициирана от министъра на културата Атанас Атанасов с членове на УС на фонда, министърът е отправил апел за колективна оставка на Управителния съвет, аргументирайки се с „натрупани негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани“.

Още в началото на срещата стана ясно, че няколко часа по-рано до министъра са изпратени две заявления за напускане – от д-р Мирена Станева – изпълнителен директор на НФК, и от д-р Нели Стоева – главен асистент в катедра „История и теория на културата“ на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ и член на УС, информират от МК. По думите им и двете оставки са били придружени с професионално обосновани аргументи и са приети от министър Атанасов.

По думите им съвсем скоро ще бъдат обявени и механизмите за избор на нови членове, като Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор.

Приети са оставките на Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов – представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева – заместник-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България.

Категоричен отказ за оставка е деклариран от Велико Маринчевски – асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев – културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура, и Елена Николова – представител на МК. Решенията на Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите съветник по духовност и култура, както и секретар по духовност и култура в администрацията на президента, и Силвия Чолева – писател, издател и журналист, ще бъдат изпратени допълнително в писмен вид, допълват от МК.

Основен аргумент за искането на оставките на УС на НФК са натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани, се казва още в съобщението от МК.

„Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на УС на НФК е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си“, е казал министърът.

„Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за фонда към всички, ангажирани в сферата на културата“, е добавил той.

Реалната причина за поисканата от министър Атанасов колективна оставка на УС на НФК са „съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения“. От отговора на МК става още ясно, че министър Атанасов изрично е подчертал, че напълно осъзнава, че тези съмнения не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет, но въпреки това оставката е единственият път за възстановяване на доверието към Фонда и за процесите, които се случват в него.

На въпроса дали има заведени дела срещу НФК, от Министерство на културата поясняват, че през 2021 г. в програмите на НФК са подали проектни предложения над 4500 кандидати – организации и артисти. Към момента има заведени 8 дела (от 2020 и 2021 г.) от отхвърлени бенефициенти, както и едно прекратено. Има и дела, които НФК води за възстановяване на суми на некоректни бенефициенти.

„Анализът за работата на Фонда е свързан с много повече аспекти от само една гледна точка или изразено публично недоволство от взето решение. Като при всяко кандидатстване на конкурсен принцип винаги има засегнати и недоволни, и разбира се, всеки има право да изисква аргументи за взетото решение, както и да обжалва.

Целта на всички предизвикани промени е да бъдат публично проследими механизмите за избор на нов УС, нов изпълнителен директор, както и изчистване на всички несъвършенства по процедурите за оценка на даден проект“ – това отговарят от пресцентъра на МК на въпроса дали исканата колективна оставка е свързана с медийните твърдения на директор на фондация, че „в протоколите от заседанията на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“ от ноември има скандални случаи, които тепърва ще имат своята развръзка в съда“.

Междувременно, още един член на Управителния съвет на Национален фонд Култура – Ирина Гъркова – подаде оставка днес.

Тя изпрати писмо до министъра на културата Атанас Атанасов, адресирано и до всички останали членове на Управителния съвет на НФК.

„Предвид демонстрираното от Вас ниво на компетентност и способност за отграничаване на фактите от желанията, на действителната от въобразената отговорност и особено поради обстоятелството, че не бих желала да съучаствам в заседанията на НФК под Ваше ръководство и в последиците от тях за българската култура, Ви уведомявам, че не само се оттеглям от УС на фонда, но и категорично възразявам името ми да бъде замесвано в манипулативни Ваши изявления“, пише Гъркова.

„Ако разполагате с каквито и да е данни за лично мое укоримо поведение или решение в качеството на член на УС, приканвам Ви да ги представите. Искрено се надявам същото да поискат и моите колеги от УС.

В допълнение, използвам повода да Ви обърна внимание, че на Вашите притеснения, съмнения или предположения относно разпределяните в отминали периоди средства от НФК, най-адекватно и законно е да потърсите отговор чрез проверки на АДФИ и Сметната палата. Проверка на работата на настоящия УС едва ли би отнела много време – той действа от 18.11.2021 г. и има две проведени заседания, свързани с разглеждане на проекти. И вероятно е първият съвет, който поиска и получи достъп до описанието на кандидатстващите за подкрепа проекти, за да не взима решения само на базата на предварителната и чужда експертна преценка.

Това, че не намерихте време да се запознаете с предложенията на представители на настоящия УС за по-стриктни правила за отчетност, за повече публичност и откритост на НФК към българските творци и обществото и т.н., предпочитам да оправдая с Вашата заетост, вместо с незаинтересованост.

Мога да си обясня от какво е мотивиран Вашият апел за доброволна оставка и обяснението, което засега спестявам, не съвпада с Вашето: „Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“ е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си”

А Вие, уважаеми г-н Министър, бихте ли обяснили как например си представяте недоброволната оставка в случая! Разбирате, че очаквам от Вас извинение за твърденията и внушенията Ви. В случай, че не разбирате, юристи биха могли да Ви подпомогнат.

В заключение, не допускайте грешката да предполагате, че незнанието може да служи като оправдание в държавното управление“, завършва писмото.

Източник: Епицентър

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини